Pityriasis versicolor (Malassezia furfur)

Wat is pityriasis versicolor?

Pityriasis versicolor is een veel voorkomende gistinfectie in de huid. Een gist is een soort schimmel en komt bij veel mensen voor. Normaal levert dit geen problemen op, maar een overmaat aan gist kan zorgen voor beschadigingen aan je huid, zoals bij pityriasis versicolor.

 

Pityriasis versicolor moet niet verward worden met pityriasis rosea. Bij deze huidziekte kunnen spontaan roze vlekjes ontstaan die na 5-6 weken weer volledig verdwenen zijn.

Pityriasis versicolor (Malassezia furfur)

De oorzaak van pityriasis versicolor is de gist Malassezia furfur. Een infectie met deze gist zorgt ervoor dat de werking van je pigmentcellen gedeeltelijk of geheel geblokkeerd wordt. Je hebt een vergrote kans op het ontwikkelen van pityriasis versicolor als:

  • Het erg vochtig is
  • Het erg warm is
  • Je een vette huid hebt

Kenmerkende symptomen van pityriasis versicolor zijn plekken van één of meer centimeter die minder gepigmenteerd zijn dan de rest van de huid. Echter als je een heel lichte huidskleur hebt, zijn de plekken juist iets donkerde dan de rest van je huid. De rand van de aangedane plek schilfert vaak heel duidelijk en kan gaan jeuken.

De plekken die bij pityriasis versicolor ontstaan, komen vooral voor op:

  • Een vette huid
  • De bovenkant van je lichaam (hals, borst en rug)
  • Lichaamsplooien

Er zijn enkele behandelingen mogelijk bij pityriasis versicolor:

  • Anti-schimmelcrème of -shampoo. Een anti-schimmelcrème of shampoo kan voor twee weken lang dagelijks gebruikt worden op aangedane gebieden.
  • Bij een uitgebreide infectie kun je anti-schimmeltabletten slikken. De gist wordt dan van binnenuit gedood. Anti-schimmeltabletten kunnen veel verschillende bijwerkingen hebben.

Als de gistinfectie is verdwenen, dan zijn de symptomen die bij pityriasis versicolor nog niet direct weg. De lichte of juist donkere vlekjes kunnen na enkele maanden tot een halfjaar verdwijnen, dit heeft soms tijd nodig.

Als je eenmaal besmet bent geweest met pityriasis versicolor, dan kan de ziekte weer terugkomen, maar dit hoeft niet. Helaas zijn er mensen die regelmatig last hebben van pityriasis versicolor. In dit geval kun je in de toekomst proberen om in samenspraak met je arts al te beginnen met medicatie voordat de symptomen optreden. Het is belangrijk om contact op te nemen met je huisarts voordat je dit doet, omdat hij op de hoogte is van je persoonlijk en de medische omstandigheden.