Plasstoornis

Wat is een plasstoornis?

De plasfunctie wordt gereguleerd door een samenspel van een gevoel van aandrang in de blaas, zenuwbanen en bepaalde spiergroepen in de bekkenbodem. Wanneer de blaas vol is ontstaat door zenuwprikkeling het gevoel van aandrang.

Onder normale omstandigheden is het mogelijk je plas gedurende enige tijd op te houden. Op het toilet kan door samenwerking tussen verschillende spieren de blaas via de urethra (de urinebuis) worden geledigd. Door sommige gebeurtenissen (een operatie, een verwonding, een tumor of infectie) kan een verstoring in de regulatie van dit proces ontstaan.

Plasstoornis

Een veel voorkomend verschijnsel is dan incontinentie voor urine: het niet kunnen ophouden van de plas. Een plasstoornis is een erg vervelende kwaal. Raadpleeg een arts bij problemen. Hij kan na onderzoek voorlichting geven over eventuele oplossingen en maatregelen.

De huisarts kan oefeningen voor de bekkenbodemspieren geven. Met deze oefeningen is het ophouden van urine te verbeteren. Bij hardnekkige klachten van onwillekeurig urineverlies kan een operatie overwogen worden, waarbij de baarmoeder omhoog getrokken wordt en/of de blaashals verstevigd wordt.