Poliepen op de stemband

Wat is een poliep op de stembanden?  

Een poliep op de stembanden is een paddenstoelvormig stukje weefsel dat er niet hoort te zitten. Het is de meest voorkomende soort stembandbeschadiging. Meestal zit er maar op één van je twee stembanden een poliep. Het komt het meest voor bij mannen tussen de 30 en 50 jaar. Poliepen op je stembanden zijn bijna altijd onschuldig, maar je kunt er wel veel last van hebben.

Oorzaken

Een poliep ontstaat doordat je stemband beschadigd is. Meestal ontstaat deze beschadiging doordat je je stem te intensief of op een verkeerde manier gebruikt. Mensen die voor hun beroep veel moeten praten of zingen hebben dus een grotere kans op het krijgen van een poliep. Een beschadiging aan je stembanden kan echter ook ontstaan doordat je stembanden in contact komen met prikkelende stoffen. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

  • Tabaksrook
  • Irriterende gassen of dampen
  • Droge of warme lucht
  • Maagoprispingen waarbij het maagzuur bij de stembanden terecht komt

Symptomen

De meest voorkomende symptomen bij poliepen op je stemband zijn:

  • Door de uitstulping op je stemband, kunnen je stembanden niet meer goed sluiten, waardoor je hees wordt. Hoe groter de poliep is, hoe erger de heesheid. Bij zeer grote poliepen kun je zelfs je stem helemaal kwijtraken.
  • Lager worden van je stem. Je krijgt moeite om hogere tonen te produceren.
  • Vaak je keel schrapen. Dit komt omdat je het gevoel hebt dat er iets in je keel is blijven steken.
  • Wanneer een grote poliep je luchtpijp blokkeert.

Diagnose

De diagnose stembandpoliep kan worden gesteld met behulp van een laryngoscoop. Dit is een dun slangetje waarmee de binnenkant van de keel bekeken kan worden. Een laryngoscoop kan via de mond of via de neus in de keel gebracht worden.

Behandeling

Vrijwel altijd moeten poliepen door middel van een operatie van de stembanden verwijderd worden. Na de operatie moet je een aantal weken stemrust houden om je stembanden te laten herstellen. Je mag dan helemaal niet praten en zeker niet fluisteren omdat fluisteren de stembanden zwaarder belast dan gewoon spreken.

Vaak krijg je na een operatie ook stemtherapie omdat de meeste poliepen ontstaan door een verkeerd gebruik van je stem. Als de manier waarop je je stem gebruikt niet verandert, kunnen de poliepen terugkeren. Daarnaast is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je zo min mogelijk in contact komt met prikkelende stoffen, bijvoorbeeld door te stoppen met roken.