Postgastrectomiesyndroom

Wat is het postgastrectomiesyndroom?

Het postgastrectomiesyndroom is een moeilijk woord voor klachten die kunnen ontstaan na een operatie waarbij de maag geheel of gedeeltelijk is verwijderd. Gastrectomie betekent maagverwijdering, dit wordt ook wel maagresectie genoemd. Zo'n operatie kan bijvoorbeeld nodig zijn bij een ernstige maagzweer of bij een kwaadaardige aandoening. Na de operatie wordt het eventueel resterende deel van de maag weer verbonden aan de rest van het spijsverteringskanaal.

Als de maag geheel is verwijderd wordt de slokdarm direct verbonden met het begin van de dunne darm. Omdat de maag kleiner is geworden of geheel weggenomen, zal de spijsvertering anders verlopen dan voor de operatie. Zo kan het zijn dat het gedeelte van de maag wat over is minder voedsel tegelijk kan verdragen. Je zult dan vaker kleinere porties moeten nemen dan je gewend was.

Symptomen

De patiënt kan zich zwak of duizelig voelen, dit wordt veroorzaakt door een lage bloedsuikerspiegel doordat voedsel en vloeistoffen sneller de maag passeren dan normaal het geval is. Ook kan verwijdering van (een deel van) de maag leiden tot tekorten aan bepaalde voedingsstoffen. Melkproducten worden soms minder goed verdragen. Ook stuwing van gal in een deel van de darm kan problemen geven.

Vaak vallen patiënten na een dergelijke operatie een flink aantal kilo's af. Een diëtiste kan adviseren hoe je je voeding het beste kunt afstemmen op de veranderde omstandigheden.