Pubertas praecox (Te vroege puberteit)

Wat is te vroege puberteit?

De puberteit is de periode van de geslachtelijke rijpwording. De puberteit begint meestal tussen het 10de en 14de levensjaar. De puberteitsperiode gaat gepaard met allerlei lichamelijke en geestelijke veranderingen, die bij de ene tiener meer uitgesproken aanwezig zijn dan bij de andere.

Wanneer puberteitsverschijnselen op jonge leeftijd ontstaan (voor het 10de levensjaar) wordt gesproken van pubertas praecox (te vroege puberteit). Het gaat om verandering van primaire geslachtskenmerken of secundaire geslachtskenmerken.

Symptomen

Pubertas praecox bij meisjes wordt gekenmerkt door borstontwikkeling en ontwikkeling van schaamhaar voor het 8ste levensjaar en/of het optreden van de menstruatie voor het 10de levensjaar. Pubertas praecox bij jongens wordt gekenmerkt door testis en/of penisvergroting, pubisbeharing en/of gezichtsbeharing voor het 9de levensjaar. Pubertas praecox kan ontstaan ten gevolge van hormoonstoornissen. Het is daarom belangrijk een arts te raadplegen wanneer puberteitsverschijnselen zich op een te jonge leeftijd openbaren.