Rookverslaving

Wat is een rookverslaving?

Roken is slecht voor de gezondheid. Door de schadelijke stoffen die in sigarettenrook aanwezig zijn kunnen aandoeningen in het gehele lichaam ontstaan. De belangrijkste schadelijke stoffen zijn teer, nicotine en koolmonoxide. Teer heeft voornamelijk effect op de longen. Het is een mengsel van verschillende stoffen die tot een plakkerige, stroperige stof in de longen condenseren. Teer bevat kankerverwekkende stoffen, waardoor longkanker kan ontstaan. Daarnaast veroorzaakt teer in de longen allerlei afwijkingen waardoor de ademhalingsfunctie achteruit gaat. Nicotine is een verslavend middel dat voornamelijk op het zenuwstelsel werkt. Koolmonoxide vermindert het vermogen van de rode bloedcellen zuurstof op te nemen en door het lichaam te vervoeren.

Meer risico op kanker

De doorsnee-roker is iemand die 15 tot 20 sigaretten per dag rookt. Vergeleken met een niet-roker loopt hij of zij:

  • veertien keer meer kans om aan longkanker, strottenhoofd- of keelkanker of mondkanker te sterven
  • vier keer meer kans om te sterven aan kanker van de slokdarm
  • twee keer meer kans om te sterven aan blaaskanker
  • twee keer meer kans om te sterven aan een hartaanval
  • aanzienlijk meer kans dat de kwaliteit van het sperma vermindert

Gezondheidsrisico’s door roken

Bovendien zijn sigaretten de voornaamste oorzaak van chronische bronchitis en longemfyseem. Een chronische longziekte geeft ook een grotere kans op longontsteking en hartinsufficiëntie. Roken verhoogt ook de gezondheidsrisico’s door de verhoogde bloeddruk. De gewoonlijk kleine risico's van de anticonceptiepil zijn bij vrouwen die roken groter. Een zwangere vrouw die 15 tot 20 sigaretten per dag rookt, loopt twee keer zoveel risico een miskraam te krijgen als een vrouw die niet rookt en de kans op een te vroeg geboren baby, die daardoor veel kwetsbaarder is, is ook groter bij een rokende vrouw. Het sterftecijfer van baby's van vrouwen die onmiddellijk na de bevalling roken is bijna 30% hoger, bovendien is de kans op een longaandoening zoals bronchitis groter wanneer iemand in een rokerige omgeving woont.

Het zogenaamde 'passief roken', het inademen van rook van andere mensen, verhoogt ook het risico op longkanker bij niet-rokers. Aandoeningen kunnen dus ontstaan in mond en keel, hart en slagaderen, de slokdarm, de longen en de blaas. Daarnaast heeft roken effecten in de rest van het lichaam die minder duidelijk zijn. Veel ziekten ontstaan vaker bij rokers dan bij niet-rokers, zonder dat een oorzakelijk bewijs bekend is.

Probeer te stoppen met roken. Er zijn veel methoden in omloop waar ook veel slechte adviezen tussen zitten. Raadpleeg de huisarts als je problemen hebt te stoppen.

Behandeling

Er is een aantal zelfhulpmiddelen die kunnen helpen bij het stoppen met roken:

  • Kies een gunstige stopdatum; bijvoorbeeld een periode met weinig stress en veel afleiding
  • Stop in één keer met roken, dit heeft meer succes dan langzaam minderen
  • Ontloop situaties waarin gerookt wordt
  • Vraag uw omgeving om steun bij het stoppen
  • Gebruik nicotinepleisters, kauwgom of zuigtabletten wanneer u klachten heeft welke worden veroorzaakt door het stoppen met roken.