Roos

Roos (Pityriasis capitis)

Wat is roos?

Roos bestaat uit fijne, droge huidschilfertjes op je hoofdhuid tussen je haren. Vaak vallen deze schilfers ook op je schouders. Hoofdroos is geen ernstige of besmettelijke aandoening, maar wel een cosmetisch probleem. Hoofdroos komt vaak voor. Rond de leeftijd van 20 jaar heeft de helft van de mensen last van hoofdroos. De officiële term voor roos is pityriasis capitis sicca.

Oorzaken

Wanneer je last hebt van roos, vernieuwt de hoofdhuid zich vaker dan normaal als gevolg van een te snelle celgroei. Normaal gesproken duurt het vernieuwen van je hoofdhuid ongeveer drie weken. Wanneer je last hebt van hoofdroos, gaat dit proces tweemaal zo snel. Dit veroorzaakt de schilfers. Het versnelde proces kan veroorzaakt worden door een schimmel (Pityrosporum ovale). Deze schimmel maakt deel uit van de normale huidflora en veroorzaakt alleen hoofdroos als er sprake is van irritatie, aanleg of stress.

Bij het vernieuwen van de huid is talg nodig om de huid vet genoeg te houden. Bij een te snelle huidgroei zal de huid ook meer talg produceren. Dit talgvet veroorzaakt de jeuk op je hoofdhuid waar je last van kunt hebben bij roos. Ook veroorzaakt dit de samenklontering van dode huidcellen, waardoor de witte schilfers ontstaan.

In een enkel geval kan een huidziekte de oorzaak van (ernstige) roos zijn. Een voorbeeld hiervan is psoriasis aan de hoofdhuid.

Symptomen

De voornaamste klacht bij hoofdroos is een zichtbare schilfering van de behaarde hoofdhuid. Deze schilfering kan gepaard gaan met jeuk op je hoofd. Sommige mensen hebben hier voortdurend last, terwijl bij anderen slechte korte tijd last hebben van roos op het hoofd en de daarbij behorende jeuk.

Behandeling

Roos kan behandeld worden met anti-roosshampoo. Wanneer dit niet helpt, kun je contact opnemen met je huisarts.  

Deze kan een steroïde-houdende lotion voorschrijven. Deze moet op de hoofdhuid aangebracht worden om de schilfering te verminderen. Ook sterkere salicyl- of teerproducten kunnen voorgeschreven worden, waardoor de huidschilfers makkelijker loslaten en zich beter laten wegwassen.

In een enkel geval kan een huidziekte de oorzaak van roos zijn. Daarom is het verstandig een arts te raadplegen wanneer:

  • De roos zich van je hoofd uitbreidt naar je gezicht
  • De schilfers slechts op enkele plekken op je hoofd voorkomen
  • Je hoofdhuid ontstoken raakt
  • Haaruitval optreedt
  • De schilfering zilverkleurig is en ook op andere delen van je lichaam voorkomt

Wat kun je zelf doen?

Wanneer je last hebt van roos is het belangrijk de hoofdhuid goed te masseren tijdens het wassen. Hierdoor vermindert de schilfering. Gebruik een milde shampoo en spoel deze altijd goed uit. Hierna kun je je haar één of twee keer per week met een anti-roos shampoo wassen. Ook zonlicht werkt goed tegen roos.

Vaak kan roos worden verholpen met anti-roosshampoos. Deze shampoos bevatten selenium, zwavel, salicylzuur, teer of zinkpyrithon. Deze stoffen remmen de snelle aanmaak van nieuwe huidcellen. Was je haar er regelmatig mee, en laat de shampoo even vijf tot tien minuten inwerken. Zodra de roos verbetert moet de shampoo alleen naar behoefte worden toegepast. Als u de shampoo nu en dan gebruikt kan een lichte vorm van roos binnen de perken gehouden worden.