Rotavirus (Rotavirusinfectie)

Wat is het rotavirus?

Het rotavirus is een besmettelijk virus. Onder microscoop heeft het virus een ronde vorm, vandaar de naam rotavirus (rota = rond). Bij een infectie met het rotavirus zijn de maag en darmen ontstoken. Hierdoor treden maag- en darmklachten op, zoals diarree en overgeven. Een eerste besmetting met het rotavirus gebeurt vaak bij kinderen tussen de zes maanden en twee jaar oud.

Nagenoeg elk kind heeft voor zijn vijfde levensjaar een besmetting met het rotavirus doorgemaakt. Je kunt vaker besmet raken met het rotavirus, ook op volwassen leeftijd. De klachten verlopen dan vaak milder. Soms treden er geen symptomen op na een nieuwe besmetting.

 

Tegen het rotavirus is een vaccinatie beschikbaar. Lees meer over de rotavirusvaccinatie op de behandelpagina.

Rotavirus (Rotavirusinfectie)

Het rotavirus is extreem besmettelijk. Het zit in de ontlasting en wordt vaak overgedragen zodra je in aanraking komt met ontlasting van iemand die besmet is. Dit gebeurt vaak bij het verschonen van een luier of door slechte hygiëne na een toiletbezoek. Het is dan besmettelijk via de handen en zo kan het op allerlei manieren doorgegeven worden. Bijvoorbeeld bij het geven van een hand, het bereiden van voedsel of het aanraken van een deurknop of speelgoed.

Een eerste besmetting met het rotavirus verloopt vaak het hevigst. Dit gebeurt doorgaans al op jonge leeftijd. De meest voorkomende symptomen van het rotavirus zijn:

  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Overgeven
  • Koorts

Bij uitdrogingsverschijnselen door diarree en overgeven kan een ziekenhuisopname nodig zijn. Per leeftijdsgroep kan het verloop van de ziekte verschillen. Hieronder vind je een omschrijving.

Pasgeborenen

Bij pasgeborenen verloopt een infectie vaak mild of zonder symptomen. Dit komt doordat zij nog antistoffen tegen het rotavirus hebben van de moeder.

Kinderen vanaf zes maanden

Kinderen moeten vooral overgeven bij een (eerste) besmetting met het rotavirus. Meestal gaat het overgeven gepaard met plotselinge diarree en buikpijn. De diarree kan zeer vaak optreden (tien tot twintig keer per dag). Ongeveer een derde van de kinderen heeft hoge koorts (hoger dan 39 graden Celsius).

Volwassenen

Bij volwassenen verschilt het verloop van het rotavirus. Door eerdere besmettingen treden er vaak geen symptomen op. Een infectie bij volwassenen met symptomen is te herkennen aan misselijkheid, diarree, overgeven, buikkramp, hoofdpijn en een gevoel van algehele malaise.

Ouderen

Ouderen hebben bij een besmetting met het rotavirus doorgaans last van waterige diarree en overgeven. Dit kan gepaard gaan met milde koorts en in sommige gevallen met bloed bij de ontlasting.

Het rotavirus zit in de ontlasting. Daarom lever je voor de diagnose je ontlasting in. Vervolgens worden monsters van de ontlasting onderzocht op aanwezigheid van het virus.

Er is geen behandeling voor een rotavirusinfectie. Je moet simpelweg uitzieken. Door overgeven en extreme diarree kun je echter veel vocht en zouten verliezen. Blijf daarom genoeg drinken tegen uitdrogingsverschijnselen. Vooral voor kinderen is het belangrijk te blijven drinken.

Houden de klachten erg lang aan of twijfel je ergens over, neem dan contact op met de huisarts.

Besmetting voorkomen

Het rotavirus zit in de ontlasting en is daardoor lastig te voorkomen. Als iemand zijn handen bijvoorbeeld niet wast na een toiletbezoek en vervolgens een deurklink aanraakt, kan het al overgebracht worden. De belangrijkste maatregel is dan ook een goede hygiëne. Was regelmatig je handen, vooral na een toiletbezoek en na het verschonen van luiers. Was ook altijd je handen voordat je eten gaat bereiden.

--