Rugklachten

Wat zijn rugklachten?

Rugklachten is een brede term voor het hebben van pijn of ander ongemak aan je rug. Rugklachten komen bij zeer veel mensen voor. Sommige mensen hebben korte tijd last van hun rug, terwijl anderen chronische rugklachten hebben. De rugpijn kan zeer hevig zijn en is voor veel mensen reden om niet meer te kunnen werken.

Rugklachten

Bij maar ongeveer 1-5% van de mensen met rugklachten kan een specifieke oorzaak worden gevonden. In de overige gevallen blijft deze onduidelijk, we spreken dan van aspecifieke rugpijn.

Specifieke rugpijn

In deze categorie vallen rugklachten die veroorzaakt worden door een aantoonbare onderliggende aandoening. Er kan bijvoorbeeld schade zijn aan de wervelkolom (ruggengraat), de zenuwen die langs de wervelkolom lopen of de spieren van de rug.

Een voorbeeld uit deze categorie is een hernia. Bij een hernia worden de zenuwen die langs de wervelkolom lopen verdrukt door het uitstulpen van een tussenwervelschijf. Wanneer een wervel ingezakt of gebroken is, zoals dat gebeurt bij osteoporose (broze botten), kan dit ook leiden tot rugpijn. Daarnaast kan de ziekte van Bechterew (een vorm van reuma), een tumor of een ontsteking van de wervels en artrose (gewrichtsslijtage) voor rugpijn zorgen. Tot slot kan de pijn ook afkomstig zijn vanuit een orgaan, zoals de alvleesklier, de nieren of de maag.

Aspecifieke rugpijn

Bij verreweg de meeste mensen met rugpijn kan geen duidelijke oorzaak worden gevonden. We spreken dan van aspecifieke rugpijn. Met name de onderrug is vaak aangedaan, dit wordt ook wel lage rugpijn, lumbago of spit genoemd. Factoren die een rol spelen bij het ontstaan van deze vorm van rugpijn zijn:

  • Verkeerde lichaamshouding
  • Je rug vaak of lang moeten inspannen
  • Te snel of op een verkeerde manier tillen
  • Overgewicht
  • Stress
  • Veel autorijden
  • Zwangerschap

De symptomen van rugklachten hangen samen met de oorzaak. De pijn kan in de bovenrug zitten en eventueel uitstralen naar je nek of naar je armen. Daarnaast kan de pijn tussen de schouderbladen het ergst zijn of vooral in het midden van de rug zitten. Pijn in de onderrug kan overal tussen je onderste ribben en je stuitje zitten. De pijn kan ook uitstralen naar je zij, billen, bovenbenen, onderbenen en voeten.

Zoals de locatie van de pijn per persoon kan verschillen, zo kan ook de ernst van de pijn enorm variëren, ook weer afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Sommige mensen klagen over een doffe zeurende pijn die langzaam erger wordt, terwijl anderen last hebben van een ondraaglijke pijn waarmee ze haast niet meer kunnen bewegen.

Als je last hebt van rugklachten is het zeer raadzaam om je huisarts te raadplegen, met name als de pijn zeer hevig is, al langer dan zes weken bestaat, tintelingen of een doof gevoel geeft of uitstraalt naar andere plekken.

De behandeling van rugklachten hangt af van de oorzaak. Bij specifieke rugpijn is het van belang om de onderliggende oorzaak te behandelen. Dit kan betekenen dat je een operatie nodig hebt of medicijnen moet gebruiken.

Aspecifieke rugpijn gaat vaak binnen één tot twaalf weken vanzelf over. De behandeling bestaat voornamelijk uit het aanpassen van je leefstijl en houding, met name ook om nieuwe periodes van rugpijn te voorkomen. Het belangrijkste advies is om in beweging te blijven. Bedrust is absoluut niet nodig.

Bewegen en houding

Probeer te beginnen met weinig belastende beweging zoals rustig fietsen of zwemmen en breid dit uit als het beter gaat. Pijnstillers zullen je herstel niet versnellen maar kunnen het wel draaglijker maken om te bewegen, wat je herstel wel ten goede komt. Tevens zorgen ze voor een normaal bewegingspatroon, zodat je de overige spieren niet overbelast.

Je houding is heel belangrijk. Zorg dat je recht achter je computer zit, een goede tiltechniek aanneemt en spanningen in de armen, nek en rug voorkomt.

Hulp bij rugklachten

Fysiotherapie of mensendieck kunnen met behulp van speciale oefeningen helpen bij het vinden van een gezonde lichaamshouding. Bij overgewicht is het raadzaam om af te vallen, eventueel met de hulp van een diëtist. Als de rugklachten ontstaan als gevolg van een beenlengteverschil, kan een specialist zoals een podotherapeut een hakverhoging of podotherapeutische zolen aanmeten om dit te corrigeren.