Schildklierkanker

Wat is schildklierkanker?

Schildklierkanker is een zeldzame vorm van kanker. De schildklier is een vlindervormig orgaan in de hals dat het schildklierhormoon aanmaakt. Goedaardige gezwellen hieraan komen veel vaker voor dan kwaadaardige tumoren. Schildklierkanker komt vaker voor bij vrouwen en dan mannen en treft vooral jonge mensen tussen de 25 en 50 jaar.

Verschillende vormen

Schildklierkanker komt voor in vier verschillende vormen, welke verschillen in agressiviteit:

 • De meest voorkomende vormen van schildklierkanker. Een papillairtumor groeit langzaam en gedraagt zich relatief goedaardig. Dat wil zeggen dat hij niet vaak uitzaait naar andere organen.
 • Groeit ook langzaam. Heeft wel kans om uit te zaaien naar longen en botten.
 • Komt weinig voor, maar is wel redelijk agressief. Het kan uitzaaien naar longen, lymfeklieren en lever.

Anaplastisch. Een zeer agressieve vorm van schildklierkanker. Een anaplastische tumor groeit snel en zaait snel uit naar verschillende organen

De oorzaak van schildklierkanker is niet bekend. Er zijn wel factoren bekend die het risico op kanker van de schildklier vergroten, namelijk:

 • Bestraling van hoofd, borst of hals
 • Blootstelling aan radioactieve straling
 • Erfelijkheid (bij een klein deel van de patiënten, zo’n vijf procent, speelt een erfelijke factor een rol)
 • Een behandeling met radioactief jodium voor andere aandoeningen aan de schildklier verhoogt het risico op schildklierkanker niet

Symptomen die kunnen wijzen op schildklierkanker komen ook voor bij goedaardige knobbels in de schildklier. En goedaardige knobbels komen gelukkig veel vaker voor dan schildklierkanker. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan als je last hebt van de volgende symptomen die op schildklierkanker kunnen wijzen:

 • Een verdikking of knobbel in je hals
 • Heesheid die niet te herleiden is op bijvoorbeeld een verkoudheid
 • Opgezwollen lymfeklieren in de hals
 • Benauwdheid

Als de huisarts denkt dat je klachten inderdaad met je schildklier te maken hebben, zal hij als eerste een bloedonderzoek laten doen en een echo laten maken om tot een diagnose te komen. Vervolgens kan eventueel nog een punctie uit de schildklier worden genomen en/of een MRI worden gemaakt. Naast schildklierkanker kan het ook zijn dat je een andere schildklieraandoening hebt.

Behandeling van schildklierkanker bestaat bijna altijd uit een operatie. De schildklier wordt hierbij deels of in zijn geheel verwijderd. Als er zich uitzaaiingen bevinden in de lymfeklieren die in de hals liggen, dan worden ook deze verwijderd.

Schildklieroperatie

Bij een schildklieroperatie is het bijna onmogelijk om al het schildklierweefsel te verwijderen. Daarom krijg je na de operatie meestal nog een behandeling met radioactief jodium. Dit zorgt voor de vernietiging van de achtergebleven schildkliercellen en schildklierkankercellen.

Een aantal maanden na de behandeling met radioactief jodium worden opnieuw onderzoeken gedaan om te kijken waar in het lichaam nog schildklier(kanker)cellen aanwezig zijn. Dit kan met behulp van een schildklierscintigrafie. Het kan zijn dat een tweede operatie nodig is om meer weefsel weg te halen.

Bestraling

Soms word je ook bestraald als je schildklierkanker hebt, maar deze manier van behandelen wordt niet veel gebruikt.