Schildklierproblemen

Wat zijn schildklierproblemen?

In het kort:

  • Er bestaan verschillende schildklierproblemen, waardoor de functie van de schildklier verstoord kan raken.
  • Veelvoorkomende schildklierproblemen zijn een te snel werkende schildklier en een te langzaam werkende schildklier.
  • Door een te snel werkende schildklier versnellen lichamelijke en geestelijke processen.
  • Een te traag werkende schildklier vertraagt lichamelijke en geestelijke processen.
  • Schildklierproblemen worden vaak ontdekt voordat ze ernstig worden.

Waar zit je schildklier?

Je schildklier is een belangrijke klier in de halsstreek. Je schildklier bevindt zich laag onder in je hals. De klier ligt als een soort schild om de luchtpijp heen. Bekijk hier een afbeelding van de locatie van de schildklier in de hals. Tijdens het slikken kun je de schildklier zien en voelen.

Over schildklierproblemen

Klieren produceren of transporten bepaalde chemische stoffen. De schildklier heeft ondanks zijn kleine afmetingen een belangrijke taak. Je schildklier is verantwoordelijk voor allerlei processen, waaronder het goed functioneren van stofwisselingsprocessen en de groei. Dit regelt je schildklier door het afgeven van schildklierhormoon.

Er kunnen verschillende schildklierproblemen optreden. Hieronder een aantal voorbeelden van schildklierproblemen.

Te snel werkende schildklier

Een te snel werkende schildklier (hyperthyreoïdie) maakt te veel schildklierhormoon aan. Hierdoor versnellen lichamelijke en geestelijke processen. Lees meer over de oorzaken, symptomen, behandelingen van een snelwerkende schildklier.

Schildklierproblemen door Graves

De ziekte van Graves is een auto-immuunziekte die kan resulteren in een te snel werkende schildklier.

Te langzaam werkende schildklier

Een te traag werkende schildklier (hypothyreoïdie) maakt te weinig schildklierhormoon aan. Hierdoor vertragen lichamelijke en geestelijke processen. Lees meer over de oorzaken, symptomen, behandelingen van een trage schildklier.

Schildklierkanker

Schildklierkanker is een redelijk zeldzame vorm van kanker. Hierbij ontstaat er een kwaadaardig gezwel bij de schildklier. Vanaf hier kan de kanker ook uitzaaien naar de rest van het lichaam. Lees meer over schildklierkanker.

Welke klachten optreden bij een slecht functionerende schildklier hangt af van de oorzaak. Bij een te snel werkende schildklier kun je denken aan bijvoorbeeld: hartkloppingen, zweten en gewichtsverlies. Bij een traag werkende schildklier kunnen klachten als vermoeidheid, kouwelijkheid, gewichtstoename en somberheid optreden. Klachten aan de schildklier kunnen zich ook uiten als zwellingen of bobbels in de hals. Vaak treedt hierbij ook heesheid of benauwdheid op.

Schildkliertest

Een arts kan de schildklier van buitenaf bekijken. Tijdens het slikken is de schildklier goed te zien en te voelen. De arts kan de schildklier testen door te kijken naar de grootte en beweeglijkheid. De schildklier kan ook getest worden door ernaar te luisteren.

Om de functie van de schildklier goed te testen wordt een bloedonderzoek gedaan. Men test meestal hoeveel van het schildklierstimulerend hormoon TSH (thyroïd stimulerend hormoon) aanwezig is. Dit hormoon, aangemaakt door de hypofyse, stimuleert de schildklier om schildklierhormoon aan te maken. Uit de test van de schildklier kan blijken of de schildklier bijvoorbeeld te traag of te snel werkt.

Vermoed je dat er iets mis is met je schildklier? Laat je schildklier dan testen door je huisarts.