Schimmelinfectie (Dermatomycose)

Wat is een schimmelinfectie?

Er zitten altijd schimmels op je huid. De meeste vormen geen probleem, maar soms zorgen schimmels voor infecties. Schimmelinfecties kunnen op veel plekken op je lichaam voorkomen. Vooral op warme, vochtige plaatsen hebben ze veel kans. Vandaar dat bijvoorbeeld vaginale schimmelinfecties veel voorkomen, evenals schimmelinfecties aan de voeten.

Andere plekken waar een schimmel voor klachten kan zorgen, zijn bijvoorbeeld de darmen, de longen, de oksels, rond de anus, de gehoorgang, de tepels (bij moeders die borstvoeding geven) en de mond (spruw). Deze tekst gaat over schimmelinfecties op de huid, ook wel dermatomycose genoemd.

Schimmelinfectie baby

Bij baby’s ontstaat een huidschimmel meestal onder de luier. Het beste is om naar de huisarts te gaan als je baby een schimmelinfectie heeft. Daarnaast kun je proberen het zo veel mogelijk te voorkomen door de luier op tijd te verschonen.

Is een schimmelinfectie besmettelijk?

Huidschimmels zijn besmettelijk. Meestal worden ze van mens op mens overgedragen. In sommige gevallen kunnen ze alleen van dier op mens worden overgedragen

De oorzaak van dermatomycose is een schimmel die de huid indringt. Een veelvoorkomende schimmel is Candida Albicans (candidiasis). Een andere bekende schimmel is de Trichophyton rubrum, die ringworm kan veroorzaken. Meestal veroorzaken schimmels geen infecties, omdat de huid ze tegenhoudt. Er is dus vaak ook iets anders aan de hand als je een schimmelinfectie op je huid hebt. Het kan simpelweg zijn dat je huid een minder goede barrière vormt omdat zij langdurig in contact is geweest met water of lang afgesloten is geweest. Ook heb je een grotere kans op een huidschimmel:

 • Als je je huid te vaak wast
 • Bij een kapotte of geïrriteerde huid
 • Als je een verminderde afweer Dit is bijvoorbeeld het geval bij mensen met HIV of mensen die chemotherapie of bepaalde medicijnen gebruiken.
 • Bij diabetes
 • Naarmate je ouder wordt

Meestal geeft een schimmelinfectie niet zoveel jeuk, maar soms ontstaat er flinke jeuk. Ook is op de huid vaak een rode plek te zien met daaromheen schilfers. Kenmerkend bij ringworm is de ronde vorm van de schimmel; een langzaam uitdijende rode, schilferende rand met in het midden optredende genezing. Soms kan dermatomycose ook blaasjes of puistjes geven.

Je kunt ook overgevoelig zijn voor schimmels. Dan kun je blaasjes aan je handen krijgen, terwijl de infectie op een andere plek zit. Dat is dan een allergische reactie.

Huidschimmels zijn op verschillende manieren te verhelpen. Er is een aantal dingen dat je zelf kunt doen. Als deze niet helpen, kun je naar de huisarts gaan. Meestal behandelt de huisarts de schimmelinfectie zelf, maar indien nodig verwijst hij of zij je naar door naar een dermatoloog.

Huidschimmelcrème

Als de antischimmelcrème van de drogist niet werkt, kun je naar je huisarts gaan. Hij schrijft dan andere schimmeldodende middelen voor, zoals ketoconazol of miconazol. Deze bestaan in de vorm van crèmes, shampoos of tabletten. Welke jij krijgt hangt af van de plek en de ernst van de huidschimmel.

Zelf kun je ook een aantal dingen doen om een schimmelinfectie te voorkomen of te verhelpen, waaronder:

 • Strakke kleding vermijden
 • Geen zeep gebruiken
 • Niet te lang (maximaal drie minuten) en niet te warm douchen
 • Vermijden dat de schimmelplekken vochtig en warm worden
 • Katoenen ondergoed en sokken dragen
 • Goed ventilerende schoenen dragen
 • Badslippers dragen in openbare doucheruimten

Als je een oppervlakkige dermatomycose hebt, kun je die ook zelf behandelen met een antischimmelcrème of een zalf die tegen een huidschimmel helpt. Deze zijn te koop bij een drogisterij of apotheek.