Schurft

Wat is schurft?

Schurft of scabiës is een huidafwijking die veroorzaakt wordt door een mijt. Deze schurftmijt graaft gangetjes in je huid en legt eieren. Je lichaam reageert op deze eieren en op de uitwerpselen van de mijt. Het is deze reactie die ervoor zorgt dat je jeuk krijgt, en soms zelfs een jeukende huiduitslag.

Schurft is een besmettelijke huidaandoening, maar wordt niet zomaar van de ene op de andere persoon doorgegeven. Handen schudden met iemand die schurft heeft, is bijvoorbeeld niet gevaarlijk. Maar slapen in het bed van iemand met schurft zonder het beddengoed te wassen kan er wel voor zorgen dat je schurft oploopt. Als je schurft hebt, betekent dit niet dat je onhygiënisch bent. Schurft moet overigens niet verward worden met schaamluis.

Een ernstige variant van schurft is scabies Norvegica. Deze schurft komt voor bij mensen met verminderde afweer, bijvoorbeeld door AIDS. Ook bij neurologische aandoeningen of mentale retardatie komt deze vorm voor. Mensen met deze aandoening krabben niet (of kunnen niet krabben) en krabben is een methode om het aantal mijten te verminderen.

De mijt die schurft veroorzaakt heet Sarcoptes scabiei. Zoals eerder gezegd graaft hij gangetjes in je huid en zorgen de eitjes en ontlasting voor jeuk.

Schurft komt voor bij mensen, maar ook bij honden, paarden en katten. Als mens kun je ook met schurft besmet worden via je hond. Echter de mijt van de hond kan zich bij de mens niet voortplanten en sterft spontaan.

Het belangrijkste symptoom van schurft is jeuk, vooral  ‘s nachts. Maar naast jeuk zijn er nog andere kenmerken. Zo kun je met het blote oog ook kleine gangetjes in je huid zien. Die gangetjes bevinden zich voornamelijk:

 • Tussen je vingers
 • Op je polsen
 • In je oksels
 • Tussen je billen
 • Bij mannen rond de penis
 • Bij vrouwen rond de tepels

Tussen je billen en bij je oksel kan het zijn dat je geen gangetjes ziet, maar rode jeukende bulten. Bij kleine kinderen is er voornamelijk veel huiduitslag over het hele lichaam. Deze uitgebreide huiduitslag kan lijken op eczeem. Vaak worden de bulten opengekrabd waardoor ze ontstoken raken.

Om schurft te behandelen kun je zalf gebruiken. Hierbij is het wel belangrijk dat het gehele gezin behandeld wordt. Dus ook de personen zonder jeuk en huidafwijkingen. De crème tast het zenuwstelsel van de mijt aan waardoor de mijt overlijdt. Als je werkt met zalf, is het belangrijk om je aan de volgende regels te houden:

 • Je gehele lichaam moet ingesmeerd wordt. Dus ook tussen de tenen en in de bilspleet. Ook je balzak of je schaamlippen mogen niet overgeslagen worden. Iedereen boven de twee jaar hoeft niet behandeld te worden op het gezicht en op je behaarde hoofd. Bij kinderen onder de twee jaar moet je ook het gezicht en behaarde hoofd meesmeren. Na het smeren mag je niet je handen wassen. Voor het smeren mag je niet douchen of in bad gaan.
 • Acht tot twaalf uur na het aanbrengen van de crème moet je hele lichaam goed worden gewassen.
 • Na het douchen moet je jezelf afdrogen met schone handdoeken en direct schone kleren aandoen.
 • De gedragen kleren moet gewassen worden op een temperatuur hoger dan 50 graden Celsius. Als dit niet mag of kan, moeten de kleren zeker 3 dagen in een zak bewaard worden.
 • De avond na de behandeling moet je in een schoon bed stappen. Je moet schoon beddengoed gebruiken en je dekens moeten 48 tot 72 uur gelucht zijn.