Slaapbeenontsteking (Mastoiditis, Oorontsteking)

Wat is een slaapbeenontsteking?

Het slaapbeen is een plat botstuk dat deel uitmaakt van de zijkant van de schedel. Het bot is zo genoemd omdat je hier op ligt als je slaapt. Een ernstige keel- of oorontsteking kan zich uitbreiden naar het slaapbeen. Een belangrijke slagader die in dit gebied loopt kan dan ook ontstoken raken (arteriitis temporalis).

Deze ziekte komt voor bij ongeveer één op de duizend mensen van boven de 50 jaar, vaker bij vrouwen dan bij mannen. Het is een reumatische aandoening. De oorzaak is onbekend.

Symptomen

Verschijnselen zijn heftige hoofdpijn bij de slapen of in het achterhoofd. Klachten als dubbelzien, wazig zien of andere oogproblemen kunnen ook ontstaan. Bij eten of praten kunnen de kaak, kauwspieren en tong pijn doen. Ook kunnen pijn in gewrichten, ochtendstijfheid en algehele malaise ontstaan.

Behandeling

Behandeling door een arts is noodzakelijk. De diagnose wordt gebaseerd op de symptomen, lichamelijk onderzoek en bloedonderzoek. De behandelend arts zal waarschijnlijk ontstekingsremmende medicijnen (prednison) voorschrijven. Het is belangrijk dat de behandeling snel begint om ernstige complicaties, zoals blindheid, te voorkomen.