Slaapproblemen bij kinderen

Wat zijn slaapproblemen bij kinderen?

Het inschatten hoeveel slaap je kind nodig heeft, is lastig. Het ene kind heeft meer slaap nodig dan het andere, en hoe groter ze worden, hoe langer ze kunnen opblijven. Ieder kind kan ook periodes hebben dat het moeilijk in slaap valt.

Baby's

Voor baby's moet de dagindeling duidelijk en voorspelbaar zijn. Wakker worden, voeden, verschonen, "spelen", jengelig worden, naar bed gaan, slapen en dan herhaalt de cyclus zich. Het is belangrijk om goed op de signalen van je baby te letten. Zodra het tekenen van vermoeidheid toont moet het de kans krijgen om te slapen.

Jonge kinderen

Bij jonge kinderen is rust en regelmaat heel belangrijk om goed te slapen. Bij het voorkomen en behandelen van slaapproblemen spelen rust en regelmaat dan ook een belangrijke rol.

Behandeling

Met problemen bij het slapen gaan kun je altijd terecht bij het consultatiebureau voor advies. Peuters beleven overdag veel en kunnen dit nog niet zo goed uiten. Bovendien hebben ze daarbij vaak erg veel fantasie. Dit kan leiden tot spannende dromen. Bij peuters komt angst voor monsters en de nacht ook regelmatig voor. Ook hier geldt weer dat regelmaat en rust kunnen helpen: elke avond op een vast tijdstip naar bed met hetzelfde ritueel. Zorg dat het kind rustig is als het naar bed gaat, dus bij voorkeur geen spannende televisie-serie of stoeipartij vlak voor het slapen gaan!

Een goede slaap wordt bevorderd door een niet te warme slaapkamer en frisse lucht. Ook is het belangrijk om een kind niet te dik toe te dekken. Verder kan voeding ook invloed hebben op goed inslapen en doorslapen, cafeïne-houdende dranken zoals cola kunnen bijvoorbeeld beter vermeden worden 's avonds.