Slagaderwandontsteking (Arteritis)

Wat is een slagaderwandontsteking?

Een slagader is een bloedvat met een dikke wand dat zuurstofrijk bloed bevat. De slagaders vormen via de aorta (grote lichaamsslagader) vanuit het hart een vertakt netwerk door het hele lichaam. Arteritis is een ontsteking van de slagaders (arterieën). In de meeste gevallen zijn alleen de kleine en middelgrote slagaders aangedaan, maar de ontsteking kan zich ook uitbreiden over alle slagaders.

Oorzaken

Een ontsteking van de slagaders wordt veroorzaakt door het lichaam zelf. Het is nog onbekend waarom sommige mensen wel last van deze aandoening krijgen en anderen niet. Arteritis kan mogelijk veroorzaakt worden door een vermindering van de elastische vezels in de wand van de slagaders.

Symptomen

De aard van de verschijnselen is afhankelijk van de plaats en ernst van de ontsteking. Algemene verschijnselen van de ontsteking zijn koorts, moeheid, zwakte en gewichtsverlies.

Naast deze verschijnselen kunnen klachten optreden die samenhangen met de plaats van de ontstoken slagader. Een ontstoken slagader in de darmen geeft buikpijn en bloederige diarree. Als de longvaten aangedaan zijn, kunnen zich benauwdheidsklachten voordoen. Ook spierpijn en een doof of tintelend gevoel in de ledematen kunnen voorkomen.

Diagnose

De diagnose wordt gesteld op grond van weefselonderzoek van een van de aangedane slagaders. Hiertoe wordt onder verdoving een stukje weefsel, een biopt, uit de slagader gehaald en onder de microscoop onderzocht.

Behandeling

De behandeling van arteritis bestaat uit het slikken van corticosteroïden, bijvoorbeeld prednison. Deze behandeling moet vaak een aantal jaren worden voortgezet om te voorkomen dat de ziekte terugkomt. De verschijnselen verdwijnen vrij snel na het starten van de behandeling.