Sleutelbeenbreuk (Claviculafractuur)

Wat is een sleutelbeenbreuk?

In het kort:

  • Een sleutelbeenbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken en komt vaak voor onder sporters en kinderen
  • Een sleutelbeenbreuk wordt veroorzaakt door een ongeval op de schouder, of door een val op de gestrekte arm.
  • Symptomen van een sleutelbeenbreuk zijn onder andere uitstekend bot onder de huid en een afhangende schouder.
  • De diagnose van een sleutelbeenbreuk kan worden gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek en een vraaggesprek met een arts of specialist.
  • Voor de behandeling van een sleutelbeenbreuk is over het algemeen geen operatie nodig, soms wordt er een röntgenfoto gemaakt.

Over sleutelbeenbreuk

Het sleutelbeen is het S-vormig gebogen botstuk dat het schouderblad en het borstbeen met elkaar verbindt. Het sleutelbeen is goed voelbaar en zichtbaar, omdat het direct onder de huid ligt. Een sleutelbeenbreuk is een van de meest voorkomende botbreuken en komt vaak voor onder sporters en kinderen. De aandoening is zeer pijnlijk.

Een sleutelbeenbreuk wordt veroorzaakt door een ongeval op de schouder, of door een val op de gestrekte arm. De druk van de val wordt door de arm of de schouder overgebracht op het sleutelbeen, waardoor deze kan breken.

Het breken van het sleutelbeen tijdens een val kan zorgen voor een acute, hevige pijn aan de schouder. Na de val kunnen de volgende klachten ontstaan:

  • Pijn bij het optillen van de arm
  • Een zwelling en bloeduitstorting boven de plaats van de breuk
  • Uitstekend bot onder de huid
  • Schurend en/of knarsend gevoel bij optillen van de arm
  • Een afhangende schouder (naar beneden en naar voren)

De diagnose van een sleutelbeenbreuk kan worden gesteld aan de hand van lichamelijk onderzoek en een vraaggesprek met een arts of specialist. Indien nodig kan er een röntgenfoto worden gemaakt van de schouder om vast te stellen of het sleutelbeen gebroken is.

Voor de behandeling van een sleutelbeenbreuk is over het algemeen geen operatie nodig. De breuk wordt in goede positie gehouden door middel van een mitella. Bij kinderen is de draagtijd van een mitella vaak twee tot drie weken, bij volwassenen drie tot vier weken. De mitella mag af vanaf het moment dat pijn niet meer gevoeld wordt. Oefeningen voor de schouders voorkomen stijfheid en bevorderen genezing van de breuk.

Als het bot weer aan elkaar is gegroeid blijft er nog lang een misvorming zichtbaar. Het kan een jaar duren voor het bot er weer redelijk ‘normaal’ van vorm uitziet soms blijf je een klein ‘knikje’ zien.

Alleen wanneer er kans is op beschadiging van de huid, de zenuwen en/of de bloedvaten door het uitstekend bot van het sleutelbeen, kan een operatie een optie zijn. Vaak wegen de voordelen van een operatie echter niet op tegen de nadelen, zoals littekens of een kans op infectie.