Slijmbeursontsteking aan de knie (Huisvrouwenknie, Stoffeerdersknie, Patersknie)

Wat is een slijmbeursontsteking aan de knie?

Bij een slijmbeursontsteking aan de knie is de slijmbeurs, die direct voor de knieschijf zit, geïrriteerd en ontstoken. Dit gaat gepaard met een pijnlijk gevoel en een zwelling van het kniegewricht. Het bewegen van je knie gaat moeilijk en doet pijn. Een slijmbeursontsteking aan de knie wordt ook wel eens een huisvrouwenknie, stoffeerdersknie of patersknie genoemd. Er is sprake van een chronische slijmbeursontsteking aan de knie wanneer de zwelling na een paar weken nog niet weg is.

Oorzaken

Een slijmbeursontsteking aan de knie ontstaat door:

  • Irritatie en overbelasting van slijmbeurs
  • Een val
  • Werkzaamheden waarbij je veel op je knieën moet zitten
  • Een infectie
  • Een andere aandoening zoals jicht of artritis

Symptomen

Bij een slijmbeursontsteking aan de knie is het kniegewricht:

  • Pijnlijk (met name als druk wordt uitgeoefend op de zwelling)
  • Gezwollen
  • Rood en warm
  • Als een infectie de veroorzaker van de ontsteking is, dan kun je ook last krijgen van koorts

Behandeling

Bij de behandeling van een slijmbeursontsteking aan de knie is 'rust nemen' een veelgehoord advies. Het is belangrijk om de knie te ontzien, dus niet knielen en de knie niet maximaal buigen. De ontsteking gaat dan meestal binnen een paar dagen vanzelf over. Om de klachten te verzachten, kun je de knie af en toe gedurende tien minuten koelen met ijs of een coldpack. In sommige gevallen kan een arts het vocht uit je knie halen met een spuit.

Medicijnen

Wanneer je veel pijn hebt, kun je paracetamol of ontstekingsremmende pijnstillers (zoals ibuprofen) gebruiken. De ontstekingsremmende pijnstillers hebben wel meer bijwerkingen (waaronder maagklachten) en gaan niet altijd goed samen met andere medicijnen. Vraag dit dus altijd even na aan de apotheker of huisarts. Daarnaast kan de huisarts je een injectie met corticosteroïden geven om de ontsteking te remmen, hoewel niet alle onderzoeken hetzelfde vinden van het effect hiervan.

Operatie

Wanneer er sprake is van een chronisch ontstoken slijmbeurs, moet de slijmbeurs operatief worden verwijderd. Dit komt echter niet vaak voor.

Voorkomen

Voor mensen die tijdens het werk veel op de knieën moeten zitten, kan de kans op een ontsteking verminderd worden door het dragen van kniebeschermers of door het gebruik van een knielkussen.