Slokdarmontsteking (Oesophagitis)

Wat is een slokdarmontsteking?

In het kort:

  • Bij een slokdarmontsteking is het slijmvlies van de slokdarm ontstoken.
  • Een slokdarmontsteking ontstaat door een schimmelinfectie of door het terugvloeien van maagzuur in de slokdarm.
  • Symptomen van een slokdarmontsteking zijn moeite met slikken door pijn of een branderig gevoel in de buurt van het borstbeen.
  • De diagnose wordt gesteld aan de hand van een kijkonderzoek door middel van een endoscoop.
  • Een slokdarmontsteking wordt behandeld met behulp van antischimmelmiddelen of medicijnen om de maagzuurproductie te remmen of te beschermen.

Over slokdarmontsteking

Een slokdarmontsteking is een ontsteking aan de slokdarm, de gespierde buis die de verbinding vormt tussen de mond en de maag. Voedsel wordt door de slokdarm geleid door middel van regelmatige spiersamentrekkingen door de slokdarmwand. De binnenkant van de slokdarm is bedekt met een laagje slijmvlies. Wanneer dit ontstoken raakt, spreek je van slokdarmontsteking of oesofagitis.

Een slokdarmonsteking kan zowel acuut als chronisch zijn. Een chronische slokdarmontsteking kan na verloop van tijd overgaan in een Barretslokdarm. Bij deze aandoening is de wand van je slokdarm gedeeltelijk bekleed met ander celtype dan normaal.

Een slokdarmontsteking kan verschillende oorzaken hebben, zoals oesofogale reflux of candida oesofagitis. Hieronder worden kort deze oorzaken van een slokdarmontsteking besproken.

Oesofogale reflux

Normaal gesproken komt maagzuur alleen in je maag voor, maar het kan gebeuren dat de maaginhoud terugvloeit, waardoor er ook maagzuur in de slokdarm terecht komt. Dit kan komen door overgewicht of slechte eetgewoonten. Ook een middenrifbreuk kan het terugstromen van maagzuur veroorzaken. Dit noem je oesofogale reflux. Het middenrif heeft dan een te wijde opening waardoor het sluitspiertje tussen de slokdarm en de maag niet goed meer sluit.

Langdurig terugstromende maaginhoud tast je slokdarm aan, waardoor deze veel vatbaarder is voor allerlei infecties. Hierdoor kunnen dus slokdarmproblemen zoals een slokdarmontsteking ontstaan.

Candida oesofagitis

Candida oesofagitis wordt veroorzaakt door de schimmel Candida albicans. Deze schimmel is van nature in je lichaam aanwezig, maar kan bij een verminderde weerstand een slokdarmontsteking veroorzaken.

Een slokdarmontsteking kan de volgende symptomen geven:

  • Moeite met slikken door pijn
  • Branderige of drukkende pijn in de buurt van het borstbeen
  • Wanneer je last hebt van deze klachten, is het verstandig een arts te raadplegen

Een enkele keer ontstaan bloedingen in de slokdarm door de ontsteking. Lichte bloedingen kun je opmerken doordat je zwarte ontlasting krijgt. Bij ernstige bloedingen kun je bloed gaan braken. Daarnaast kan bij slokdarmontsteking ook slokdarmperforatie ontstaan. Ook dit gebeurt maar zelden. Bij deze klachten moet je ook altijd een arts raadplegen.

De arts kan de diagnose stellen met behulp van een kijkonderzoek van de slokdarm met behulp van een endoscoop. Eventuele ontstekingen kunnen zo worden opgespoord. Een candida-infectie kan worden vastgesteld met behulp van biopten die tijdens de kijkoperatie genomen kunnen worden.

De behandeling van slokdarmontsteking is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking.

Oesofogale reflux

Wanneer je slokdarmontsteking door maagzuur is veroorzaakt, kan je arts middelen die de maagzuurproductie remmen en de slokdarm tegen het zuur beschermen, voorschrijven. Vaak moet je deze medicijnen langere tijd innemen en soms zelfs levenslang. Een speciaal dieet kan soms ook helpen bij slokdarmontsteking. Bij dit dieet moet je de volgende dingen vermijden:

  • Pikant voedsel
  • Koffie en alcohol
  • Vet voedsel
  • Zuur voedsel

Wanneer je een middenrifbreuk hebt, kan een anti-reflux operatie de oplossing bieden. Hierbij wordt de bovenkant van de maag als een manchet om de slokdarmwand heen gelegd en vastgehecht. Hierdoor kan het sluitspiertje tussen de maag en de slokdarm weer goed sluiten, waardoor er geen maaginhoud meer de slokdarm invloeit.

Candida oesofagitis

Als je last hebt van candida oesofagitis, zal je arts een antischimmel middel voorschrijven.