Speekselklierkanker

Wat is speekselklierkanker?

Speekselklierkanker ontstaat wanneer kwaadaardige cellen groeien in een van de speekselklieren. Cellen in een speekselklier kunnen zich ongecontroleerd gaan vermenigvuldigen waardoor een gezwel (tumor) in je speekselklier ontstaat. Speekselkliertumoren zijn zeldzaam. De meeste speekselkliertumoren ontstaan in de oorspeekselklier en zijn goedaardig. Ongeveer één op de vijf speekselkliertumoren is kwaadaardig en dus kanker.

Oorzaken

De oorzaak van speekselklierkanker is onbekend. Erfelijkheid kan een rol spelen. Risicofactoren voor het krijgen van speekselklierkanker zijn onder anderen industriële werkzaamheden (onder andere blootstelling aan nikkel, formaldehyde, asbest of cementstof), ioniserende straling en bepaalde voedingsgewoonten.

Symptomen

Speekselklierkanker merk je vaak op door een zwelling die in of buiten de mond voelbaar is. Een speekselkliergezwel hoeft niet altijd kanker te zijn. Er zijn goedaardige en kwaadaardige tumoren te onderscheiden. Goedaardige gezwellen (bijvoorbeeld goedaardige cysten) geven meestal geen pijn en groeien langzaam. Ze voelen rubberachtig aan en kunnen bewogen worden.

Een kwaadaardige tumor in je speekselklier (speekselklierkanker) kan pijn veroorzaken en groeit snel. De gezichtszenuw die door de speekselklier loopt kan worden aangetast, wat kan leiden tot aangezichtsverlamming. Wanneer de speekselklierkanker niet wordt behandeld, kan deze zich uitbreiden naar de lymfeklieren in de hals. Van hieruit kunnen de kwaadaardige cellen zich door het hele lichaam verspreiden waardoor de kanker uitzaait.

Behandeling

Als bij onderzoek door een arts speekselklierkanker wordt geconstateerd, dan kan de behandeling bestaan uit het operatief verwijderen van het gezwel.

Als de tumor in de speekselklier niet kwaadaardig is (we spreken dan niet van kanker), zal het aangetaste deel van de speekselklier worden verwijderd. Bij deze operatie moet op worden gepast dat de gezichtszenuw niet geraakt wordt. Dit kan leiden tot aangezichtsverlamming.

Bij speekselklierkanker moet de hele speekselklier verwijderd worden, met of zonder regionale lymfklieren. Hierna kun je indien nodig nog bestraling of (zelden) chemotherapie krijgen. Als de tumor zich niet verder heeft verspreid buiten de speekselklieren, kan de prognose gunstig zijn, onder andere afhankelijk van het type tumor.