Splinter

Wat is een splinter?

Een splinter is een klein deeltje van een bepaald materiaal dat onder je huid terecht is gekomen. Allerlei materialen kunnen splinteren, zoals hout, metaal, verf en glas. Splinters kunnen op allerlei plaatsen voorkomen, zoals in je handen, voeten, ogen en onder je nagel.

Oorzaken

Wanneer je werkt met materiaal dat kan splinteren, kan een klein deeltje onder je huid terecht komen. Je kunt ook splinters krijgen van in de tuin werken, bijvoorbeeld bij het snoeien en knippen van planten en bomen.

Symptomen

Als een splinter onder je huid terecht komt, voel je een scherpe, stekende pijn. Op de plaats van de pijn kun je de splinter vaak zien zitten. Soms zie je alleen een uiteinde ervan, wat dan als een zwart puntje in je huid zichtbaar is. Wrijven over de aangedane huid geeft hetzelfde stekende gevoel.

Behandeling

Je kunt een splinter het beste behandelen door hem zo snel mogelijk te verwijderen. Handige hulpmiddelen hierbij zijn een pincet en een naald.

Een splinter verwijderen

Als je een splinter wil verwijderen, is het belangrijk om de naald en het pincet goed te desinfecteren. Dat kan met jodium. Als je de splinter niet verwijdert, kan deze gaan ontsteken. De splinter wordt op deze manier uit het lichaam gedreven. Wanneer de splinter uit het lichaam is, geneest de ontsteking meestal snel.

Splinter in vinger of voet verwijderen

Een splinter in je vinger of een splinter in je voet kun je meestal gemakkelijk zelf verwijderen met behulp van een pincet of naald. Wanneer de splinter erg diep zit kan de huisarts de splinter uit je vinger of voet verwijderen.

Splinter onder nagel verwijderen

Een splinter die onder je nagel zit en er niet uit wil, kun je door een huisarts laten verwijderen. Wanneer een splinter is gaan ontsteken, kun je ook een arts raadplegen. Deze zal de splinter verwijderen, waardoor de ontsteking ook geneest.

Splinter in oog verwijderen

Een splinter in je oog is erg vervelend. Het voelt aan als een korreltje of stofje in je oog. Je ogen zijn vaak rood en gaan tranen. Wanneer je een splinter in je oog krijgt, is het verstandig een arts te raadplegen. Soms kun je de splinter met water uit het oog spoelen of met een vochtig wattenstokje verwijderen maar doe dit uiterst voorzichtig. Bij een moeilijk te verwijderen splinter in het oog of staalsplinters kan de huisarts helpen. De huisarts kan eventueel ook een antibioticazalf voorschrijven wanneer het hoornvlies van het oog beschadigd is door de splinter.