Spondylose

Wat is spondylose?

Spondylose is een ziekte, waarbij je last hebt van slijtage van je wervels. Lumbale spondylose is slijtage van de wervels in je onderrug. Je spreek van cervicale spondylose als je slijtage aan de nekwervels hebt.

Er lopen allerlei zenuwen door je ruggenmerg binnenin je wervels. Als je ernstige spondylose hebt, kan er druk ontstaan op de zenuwwortels. Daardoor kun je last krijgen van pijn en in extreme gevallen zelfs van verzwakte spieren of een loopstoornis.

 

 

 

 

Spondylose kan door verschillende oorzaken ontstaan. Als je jong bent, is de oorzaak van spondylose vaak RSI. RSI krijg je doordat je een verkeerde houding hebt, bijvoorbeeld als je veel achter de computer werkt, tijdens het rijden of als je zwaar werk verricht zoals op een boerderij.

Ook kan spondylose ontstaan met de leeftijd. Je gewrichten slijten meer naarmate je ouder wordt.

Bij spondylose komen de volgende symptomen voor:

  • Ernstige pijn in je nek, schouders, armen, rug en/ of benen. Meestal ter hoogte van de gewrichten zelf, maar vaak ook uitstralend.
  • Spierzwakte
  • Afwijkingen in je looppatroon
  • Balansverlies
  • Verlies van controle over je blaas
  • Schokken in je handen en benen

De behandeling van spondylose begint met het slikken van pijnstillers en het aanpassen van je levensstijl. Er zal je worden geleerd hoe je je houding aan kunt passen en hoe je minder last kunt hebben van de pijn en spierzwakte. Waarschijnlijk word je ook behandeld door een chiropractor, die ervoor kan zorgen dat de druk op de zenuwen verminderd wordt. Een fysiotherapeut kan je helpen bij het versterken van je spieren.

Operatie

In sommige gevallen moet je worden geopereerd. Tijdens de operatie wordt er dan voor gezorgd dat de druk op je zenuwen verlicht wordt, waardoor de pijn en spierzwakte als het goed is verdwijnen.

Dit wordt echter steeds minder gedaan, omdat de resultaten vrij wisselend blijken te zijn in vergelijking met niet opereren.