Sporthart

Wat is een sporthart?

Een sporthart is een vergroot hart. Een sporthart ontstaat door topsport en intensief trainen en is in principe een gezond hart.

Je hart is een spier. Net als alle andere spieren in je lichaam kun je je hart trainen. Je hart reageert hierop door groter en sterker te worden. Met name je linkerhartkamer wordt groter en de wand van de linkerhartkamer wordt dikker. De linkerkamer is de kamer die het bloed naar je lichaam stuwt.

Oorzaken

Normaal gesproken zal je hart gemiddeld zo’n 60 tot 80 slagen per minuut maken. Bij inspanning kan dit oplopen tot 160 of zelfs 180 slagen per minuut. Als je slaapt, daalt je hartslag tot 30 tot 40 slagen per minuut. Als je aan duursport gaat doen, zul je gedurende je training voor langere tijd een grote inspanning van je hart vragen. Je spieren hebben namelijk veel zuurstof en glucose nodig en daarvoor is een grotere bloedtoevoer nodig. Als dit maar af en toe gebeurt, lost je lichaam dit op door je hart sneller te laten kloppen. Als je vaker zoveel inspanning vraagt, wordt je hart geleidelijk groter, om zo zijn capaciteit te vergroten. Net als iedere andere spier zal je hart reageren door dikker en sterker te worden.

Symptomen

Als je een sporthart hebt, merk je dit aan je hartslag. De normale hartslag in rust (60-80 slagen per minuut) is in het geval van een sporthart lager. Dit kan zelfs teruglopen tot een hartslag tussen de 40 en de 60 slagen per minuut. Je hart kan bovendien in één hartslag meer bloed rondpompen dan een ‘normaal’ hart.

Behandeling

Een sporthart heeft geen behandeling nodig. Het is namelijk niet gevaarlijk als dit komt door intensief sporten. De kans dat je een hartstilstand of hartritmestoornissen krijgt, wordt niet groter als je een sporthart hebt. Sterker nog: sporten is juist heel gezond voor je hart en bloedvaten. Sporters leven gemiddeld langer en de kans op een plotselinge dood tijdens zware inspanning is kleiner.

Aftrainen

Als je als duursporter stopt met trainen zal je hart binnen 50 dagen weer zijn ‘normale’ grootte krijgen. Je hartslag in rust zal ook weer terugkeren naar de ‘normale’ waarde. Wel is het aan te raden om het trainen langzaam af te bouwen (‘aftrainen’) zodat het hart langzaam kan wennen aan een verminderde inspanning. Een sporthart bij mensen die niet aan intensieve sport doen is wél een reden om verdere diagnostiek en behandeling in te zetten.