Staar

Wat is staar?

Als je staar (cataract of grijze staar) hebt, dan wordt je ooglens steeds troebeler. Je ooglens bevindt zich direct achter je iris en je pupil (zie figuur 1). Normaal gesproken is de lens helder, waardoor je scherp kunt zien. Door verschillende oorzaken kan je lens troebel worden. Hierdoor kan licht de binnenkant van het oog (het netvlies) minder goed bereiken (zie figuur 2). Het gevolg is dat je wazig gaat zien. De vertroebeling van de lens bij staar is ongevaarlijk. Wel kan staar hinderlijk zijn in je dagelijks leven.

Oorzaken

Het vertroebelen van je ooglens kan verschillende oorzaken hebben:

  • Als je ouder wordt, kan je lens langzaam troebel worden
  • Het kan aangeboren zijn
  • Na een ongeluk of een ontsteking in het oog kan staar ontstaan
  • Mensen met suikerziekte hebben een grotere kans op staar
  • Langdurig gebruik van medicijnen zoals prednison

Symptomen

Bij staar kun je veraf en dichtbij minder scherp gaan zien. Hierdoor kun je de televisie of verkeersborden niet meer goed zien of kun je niet meer goed lezen. Het kan ook zijn dat je ‘s avonds en ‘s nachts veel last hebt van verblindend licht. Daarnaast kan je brilsterkte veranderen, waardoor je regelmatig een nieuwe bril nodig hebt. Als je door de staar gehinderd wordt in je dagelijks leven, zoals bij je werk en bij je hobby’s, kan het nodig zijn om de staar te behandelen.

Behandeling

De behandeling van staar is een operatie. Tijdens de staaroperatie maakt de oogarts een sneetje van enkele millimeters in je hoornvlies. Via dit sneetje wordt je troebele lens verwijderd en vervolgens een nieuwe heldere kunstlens geplaatst. Een staaroperatie duurt ongeveer 25 minuten. De wond die nodig is voor de operatie is zo klein dat deze meestal niet gehecht hoeft te worden.

Na de operatie wordt je oog ter bescherming afgedekt met een kapje. Meestal hoeft het kapje vanaf de volgende dag alleen nog maar ’s nachts gedragen te worden. Je behandelend arts geeft aan hoelang je het kapje moet dragen. Om de genezing te bevorderen en infecties te voorkomen moet je gedurende de eerste drie weken een paar keer per dag je ogen druppelen.

De sterkte van de kunstlens (die je troebele lens vervangt), bepaalt voor een belangrijk deel de brilsterkte die je overhoudt na de operatie. Hoewel de sterkte van de kunstlens zeer zorgvuldig wordt bepaald, kan het zijn dat je na de operatie nog steeds een bril nodig hebt. Ook kan niet gezegd worden welke brilsterkte je na de operatie nodig zult hebben.