Strabismus (Scheelzien)

Wat is strabismus?

Bij strabismus, ook wel scheelzien of strabisme, kost het moeite om beide ogen tegelijkertijd op hetzelfde punt te focussen. Slechts één oog richt zich dan op een bepaald punt. Strabismus bestaat voornamelijk op jonge leeftijd, maar ontstaat soms ook op volwassen leeftijd.

We onderscheiden strabismus naar buiten (divergerend scheelzien) en strabismus naar binnen (convergerend scheelzien).

Oorzaken

De mogelijke oorzaak van strabismus is:

  • Verlamming van één of meer oogspieren. Ontstaat soms bij de geboorte en soms door een ongeval.
  • Een te lange of te korte oogspier in vergelijking met de andere oogspieren. Een oog heeft in totaal zes oogspieren.
  • Erfelijkheid
  • De ogen proberen zich steeds aan te passen, omdat ze voorwerpen van dichtbij wazig zien. Hierdoor ontstaat soms scheelzien.
  • Vermoeidheid
  • Een afwijking van het hoornvlies, het netvlies, de lens, zenuwen en/of oogspieren.
  • Een andere ziekte, zoals meningitis (hersenvliesontsteking), bloedvergiftiging (sepsis), syfilis, oogspierverlamming, een beroerte, hersentumor of een hersenaandoening
  • Vroeggeboorte
  • Roken of het gebruik van drugs tijdens de zwangerschap

Symptomen

Veel ouders merken niet gelijk dat hun kind scheel kijkt, omdat veel kinderen met strabismus het ene moment wel scheelzien en het andere moment niet. Het oog kan alle kanten op staan: naar boven, naar beneden, naar binnen of naar buiten. Bovendien kijken pasgeboren kinderen bijna allemaal af en toe scheel.

Iemand met strabismus ziet wazig. Een kind knijpt vaak één oog dicht of houdt een hand voor het ene oog om scherper te zien.

Behandeling

Het consultatiebureau onderzoekt baby’s en kinderen op oogafwijkingen. Tijdige diagnose en behandeling zijn belangrijk om een lui oog op latere leeftijd te voorkomen. Zonder behandeling verandert strabismus meestal in een lui oog.

Bril of oog afdekken

Strabismus is op verschillende manieren te behandelen. Bij strabismus op jonge leeftijd krijgt een kind een bril (bij verziendheid) of wordt het goede oog afgeplakt met een pleister. Door het zicht van het goede oog weg te nemen, moet het luie oog zijn best doen om te kijken. Een combinatie van een bril en een pleister is soms het beste. Hierna verdwijnt strabismus volledig.

Op latere leeftijd bieden prismaglazen mogelijk uitkomst tegen strabismus. Prismaglazen corrigeren het scheelzien.

Strabismusoperatie

Tijdens een strabismusoperatie worden oogspieren verplaatst of verkort onder gehele of plaatselijke verdoving. Een strabismusoperatie wordt bij zowel kinderen als volwassenen toegepast.