Strottenhoofdkanker

Wat is strottenhoofdkanker?

Bij strottenhoofdkanker is sprake van een kwaadaardige tumor van het strottenhoofd. Kwaadaardige tumoren (carcinomen) komen hoofdzakelijk voor bij zware rokers; ze komen maar zelden voor bij niet-rokers.

Symptomen

Heesheid, zonder een ziek gevoel, is meestal het enige verschijnsel. In een vergevorderd stadium kan bij een kwaadaardige tumor het slikken en ademen door de kankergroei worden bemoeilijkt. Ook kan er een zichtbare knobbel in de hals ontstaan, die steeds groter wordt.

Diagnose

Het is belangrijk bij onverklaarbare veranderingen in je stem een arts te raadplegen. Hij zal door middel van onderzoek de achterliggende oorzaak proberen te vinden. Als er geen aanwijzingen zijn voor een keelontsteking, zal de huisarts je meestal doorverwijzen naar een specialist, de KNO-arts.

Behandeling

De behandeling hangt af van de uitgebreidheid en de lokalisatie van de tumor. Ook de conditie van de patiënt bepalen voor welke behandeling er wordt gekozen. De behandeling kan bestaan uit een operatie waarbij het gehele strottenhoofd en de omliggende lymfklieren verwijderd worden. Ook kan er gekozen worden voor een behandeling met radiotherapie en/of chemotherapie.

Kwaadaardige gezwellen die in een vroeg stadium worden ontdekt, worden meestal behandeld met röntgenbestraling en meestal genezen ze dan ook. Als de tumorgroei in een verder stadium is, is bijna altijd een operatie noodzakelijk.