Syndroom van Adie (Adie pupil)

Wat is het syndroom van Adie?

In het kort:

  • Het syndroom van Adie is een neurologische ziekte.
  • Hierbij vallen de reflexen in de benen weg en trekken de pupillen niet goed meer samen (ook wel Adie pupil genoemd).
  • Het syndroom van Adie wordt waarschijnlijk veroorzaakt door schade aan zenuwcellen achter in het oog en in de ruggengraat.
  • Er zijn verschillende behandelingen die je kunnen helpen bij het syndroom van Adie, zoals oogdruppels of een aangepaste bril.

Over het syndroom van Adie

Het syndroom van Adie, ook wel familiale hereditaire areflexie genoemd, is een neurologische aandoening waarbij één of beide ogen zijn aangetast. Kenmerkend voor het syndroom van Adie is dat de pupillen erg langzaam vernauwen wanneer er licht op valt. Dit gaat gepaard met verlaagde of ontbrekende reflexen van de benen (vaak bij de achillespees), zonder invaliditeit. Zijn alleen de pupillen aangetast, dat wordt de aandoening ook Adie pupil genoemd. De aandoening begint meestal tussen het twintigste en veertigste jaar en komt meer voor bij vrouwen dan bij mannen.

Het syndroom van Adie is vaak idiopathisch, wat betekent dat de oorzaak onbekend is. Onderzoekers denken dat het syndroom van Adie kan ontstaan door een ontsteking of beschadiging aan zenuwcellen die achter in het oog liggen. Deze zenuwcellen zijn onderdeel van het autonome zenuwstelsel, wat onder meer de reactie van pupillen op licht controleert. Wanneer deze zenuwcellen niet meer goed werken, trekken de pupillen veel langzamer samen wanneer er licht op het netvlies valt.

De ontbrekende reflexen in de benen die horen bij het syndroom van Adie zijn waarschijnlijk veroorzaakt door schade aan zenuwcellen die zich bevinden in de ruggengraat. In enkele gevallen is het syndroom van Adie erfelijk.

Het syndroom van Adie ontstaat vaak geleidelijk. Vaak is er eerst één oog aangetast en later ook het tweede oog. Hetzelfde gebeurt met de wegvallende reflexen: vaak begint dit aan één kant van je lichaam. Deze twee symptomen van het syndroom van Adie hoeven zich ook niet gelijktijdig te ontwikkelen.

Symptomen die vaak voorkomen bij het syndroom van Adie:

  • Verliezen van reflexen in één of twee kanten van het lichaam
  • Moeite met zien bij snelle veranderingen in het licht
  • Overmatig zweten (soms aan één kant van het lichaam)
  • Afwijking in het hart- en vaatstelsel

Deze symptomen van het syndroom van Adie kunnen op zichzelf voorkomen, maar ook in combinatie met andere aandoeningen aan het zenuwstelsel, zoals het Sjögren syndroom of migraine.

Het syndroom van Adie is een zeldzame ziekte en is ook lastig te diagnosticeren. Vaak kijkt een arts naar symptomen, testresultaten uit het laboratorium en een lichamelijk onderzoek om een diagnose te stellen.

Wanneer de diagnose syndroom van Adie is gesteld, heb je verschillende mogelijkheden. Vaak helpt een leesbril tegen het verminderde zicht in het aangetaste oog. Ook driemaal per dag oogdruppels met pilocarpine gebruiken, kan erg helpen. Pilocarpine verkleint namelijk de pupil. Heb je veel last van overmatig zweten, dan kan een endoscopische schildklieroperatie helpen, waarbij de arts een zenuw doorsnijdt. Lees het artikel van Dokterdokter meer over remedies tegen overmatig zweten.