Syndroom van Sheehan

Wat is het syndroom van Sheehan?

Het syndroom van Sheehan is een zeldzame complicatie die optreed tijdens de bevalling. Wanneer een vrouw tijdens een bevalling erg veel bloed verliest kan de hypofyse in de problemen komen. Als deze te weinig doorbloed wordt, sterft hij gedeeltelijk af. Hierdoor ontstaat het syndroom van Sheehan.

De hypofyse is een klier in de hersenen die allerlei verschillende hormonen aanmaakt. Bij het syndroom van Sheehan ontstaat er een tekort aan hormonen, waardoor er problemen komen met de aansturing van organen als de schildklier, bijnieren en geslachtsklieren. Ook wordt er te weinig groeihormoon aangemaakt.

Symptomen

Het komt vaak voor dat vrouwen al lang rondlopen met dit syndroom voor het herkend wordt. Dit komt omdat het zo zeldzaam is. Vaak lukt het vrouwen niet goed om borstvoeding te geven en blijft de menstruatie uit. Verder voelt de patiënt zich beroerd en erg vermoeid. Ook vermagering en een lage bloeddruk kunnen het gevolg zijn van het van het Sheehan syndroom.

Behandeling

Het syndroom van Sheehan is niet te genezen, maar kan wel worden behandeld. Dit kan door middel van medicijnen die werken als hormoonvervangers, om de uitval te kunnen corrigeren.