Syndroom van Tietze (costochondritis)

Wat is het syndroom van Tietze?

Het syndroom van Tietze is een vorm van ontstekingsreuma. Er is sprake van een chronische ontsteking van het kraakbeen in je borstkas. Kraakbeen is veerkrachtig weefsel dat ervoor zorgt dat je borstkas kan bewegen als je in- en uitademt. Door de ontsteking is het kraakbeen opgezwollen, waardoor in- en uitademen, zuchten en hoesten pijn doet.

Het syndroom van Tietze wordt ook wel costochondritis genoemd (costo = rib, chondr = kraakbeen, itis = ontsteking). Het zijn echter twee verschillende aandoeningen: bij het syndroom van Tietze zit de ontsteking aan de voorkant van de ribben, bij costochondritis aan de achterkant.

Het syndroom van Tietze is een goedaardige aandoening, maar kan wel veel pijnklachten opleveren. De aandoening komt even vaak voor bij mannen als bij vrouwen.

De oorzaak van het syndroom van Tietze is (nog) niet bekend. In het bloed en op röntgenfoto's is niets afwijkends te zien.

Als je het syndroom van Tietze hebt, krijg je pijn op je borst. Op de plaats van de ontsteking, kan er op je borstkas ook een rode, warme zwelling te zien zijn. Er op drukken, diep zuchten, hoesten en niezen is pijnlijk. Ook kun je last krijgen van hoofdpijn en een dof, tintelend gevoel in je arm doordat de pijn uitstraalt. De klachten kunnen geleidelijk of plotseling ontstaan en komen meestal aanvalsgewijs. Soms is het na enkele dagen weer over, maar het kan ook langer duren.

Het is niet makkelijk om het syndroom van Tietze vast te stellen, omdat er geen lichamelijke afwijkingen te zien zijn. De arts zal vragen welke klachten je hebt, hij zal je daarna lichamelijk onderzoeken en vervolgens zal hij proberen uit te sluiten dat je een andere ziekte hebt.

De pijn op je borst kan namelijk ook andere oorzaken hebben zoals angina pectoris, een hartinfarct, longembolie of maagzweer. Ook kan beknelling van de zenuwen of een gebroken rib dezelfde klachten geven.

Meestal gaat de pijn spontaan weer over. De klachten kunnen af en toe terugkomen, maar de ziekte is bijna nooit blijvend.

Bij een eventuele behandeling zal je arts je waarschijnlijk een ontstekingsremmende pijnstiller (NSAID) voorschrijven. Ook kan je arts een injectie geven met een lokaal verdovingsmiddel. Deze behandelingen zullen de ontsteking verlichten en pijn en stijfheid verminderen.

Alternatieve geneeswijzen bij het syndroom van Tietze

De meeste alternatieve behandelingen hebben geen wetenschappelijk bewezen effect. Toch kan een dergelijke behandeling voor sommige mensen verlichting geven als aanvulling op de reguliere behandeling. Het is ook een prettig gevoel dat je zelf een bijdrage kan leveren en alleen dat kan je al helpen om op een positieve manier met je ziekte om te gaan.

Als je overweegt om te kiezen voor een alternatieve behandeling laat je dan goed van tevoren informeren en let op de volgende punten:

  • Overleg altijd eerst met je specialist
  • Stop nooit zomaar met de medicijnen die je nu gebruikt
  • Ga naar een behandelaar die bij een beroepsorganisatie is aangesloten
  • Vraag van tevoren wat je kunt verwachten van de behandeling qua inhoud, tijdsduur en kosten