Tandplak (Tandplaque)

Wat is tandplak?

Tandplak (tandplaque) is een zacht, witgeel, kleverig laagje dat zich gedurende de dag op je tanden afzet. Het bestaat uit voedselresten, slijm en bacteriën.

Oorzaken

Tandplak ontstaat door het samenklonteren van voedselrestjes, bacteriën, slijm en enzymen. Na een maaltijd bevindt tandplak zich niet alleen op en tussen al je tanden, maar ook op je tong, wang en tandvleesplooien. Ongeveer 70% van de plak bestaat uit bacteriën die afkomstig zijn uit je eigen speeksel.

Symptomen

Na een maaltijd zet tandplak zich af op je tanden. Het is een zacht, kleverig laagje. Omdat het ongeveer dezelfde kleur als je tanden heeft is het moeilijk te zien. Als je veel tandplak op je tanden hebt, kun je het er met je nagel afkrabben, dan kun je het zien.

Wanneer de plak na 48 uur nog niet is verwijderd, begint het te verharden tot tandsteen. Tandsteen kun je niet zelf verwijderen en moet verwijderd worden door de tandarts. Het geeft de tanden een ruw oppervlak, waarop bacteriën zich gemakkelijker kunnen hechten. Dit kan allerlei mondproblemen veroorzaken, zoals tandvleesontstekingen, gaatjes (cariës) en slechte adem. Het is daarom belangrijk om zelf de tandplak te verwijderen door goed je tanden te poetsen. Hiermee kun je tandsteen voorkomen.

Behandeling

Goed en regelmatig tandenpoetsen en reinigen tussen de tanden (tandenstoker, flos, raggertje) is de beste behandeling tegen tandplak. Poets in ieder geval ’s avonds en het liefst ook 's morgens je tanden. Wanneer je je tanden gaat poetsen is het belangrijk de tandenborstel schuin tegen de tandvleesrand te zetten. Poets met draaiende bewegingen en houd de borstel hierbij in een hoek van 45 graden. Hoe je je tanden poetst is essentieel voor een goede mondhygiëne.

Tandplakverklikkers

Tandplak kan eventueel zichtbaar gemaakt worden met tandplakverklikkers. Deze bevatten een speciale kleurstof die zich hecht aan de tandplak. Hiermee kun je ontdekken aan welke plekken je meer aandacht moet besteden bij het poetsen.