Tandsteen

Wat is tandsteen?

In het kort:

  • Tandsteen is een harde en verkalkte laag die ontstaat door tandplak op de tanden.
  • Je herkent het aan een geelbruine kleur van de tanden.
  • De belangrijkste oorzaak voor tandsteen is een slechte mondhygiëne.
  • Tandsteen kan leiden tot gaatjes en tandvleesontsteking.
  • De tandarts of mondhygiënist kan tandsteen verwijderen met behulp van speciale hulpmiddelen.
  • Een goede mondverzorging is belangrijk bij het voorkomen van tandsteen.

Over tandsteen

Tandsteen is een harde, brokkelige en verkalkte laag die ontstaat door tandplak op de tanden. Tandplak is een zacht, kleverig laagje wat op de tanden zit en bestaat uit bacteriën, eiwitten en mineralen van speeksel en voedselresten. Tandplak heeft een witgele kleur. De tandplak die door poetsten en stoken niet worden verwijderd, verkalkt binnen één tot twee dagen in tandsteen. Tandsteen kan leiden tot verkleuring van de tanden, maar is niet ernstig. Het kan echter wel een goede mondhygiëne bemoeilijken, want gladde tanden zijn makkelijker schoon te houden. Je kunt tandsteen laten verwijderen bij de tandarts of mondhygiënist.

Oorzaken

De belangrijkste oorzaak van tandsteen is een slechte mondhygiëne. Dit kan weinig of verkeerd poetsen zijn, maar ook weinig tussen de tanden schoonmaken. Soms kan het schoonmaken erg moeilijk zijn als er weinig ruimte tussen de tanden is. Tandplak zit meestal op de bovenste gedeeltes van de tanden of kiezen of tussen twee tanden of kiezen in. Rokers hebben vaak meer tandplak en daardoor ook meer tandsteen.

Symptomen

Tandsteen kun je herkennen aan de harde, brokkelige laag langs je tandvleesrand en door een geel, bruine verkleuring van de tanden.

Gevolgen

Omdat tandsteen ruw en brokkelig is, kunnen kleurstoffen uit koffie, wijn en nicotine zich makkelijker hechten waardoor er een gele of bruine verkleuring van de tanden ontstaat.

Tandsteen kan op een gegeven moment zorgen voor tandproblemen, zoals gaatjes, bloedend tandvlees en een slechte adem. Ook kan het leiden tot tandvleesontsteking doordat bacteriën in de tandsteen het tandvlees kunnen irriteren. Hierdoor kunnen ook vergevorderde ontstekingen ontstaan, zoals parodontitis. Door tandvleesontsteking kunnen ook hart- en vaatziekten ontstaan. Bacteriën kunnen via de ontstoken mond namelijk makkelijk het lichaam binnendringen.

Behandeling

Voor de behandeling van tandsteen kun je terecht bij de tandarts of mondhygiënist. Verder is het belangrijk om het gebit zelf goed te onderhouden om tandplak en daarmee tandsteen te voorkomen.

Tandsteen verwijderen

De tandarts of mondhygiënist kan tandsteen verwijderen. Dit gebeurt door middel van een haakje waarbij de tandsteen wordt weggekrabd of een speciaal apparaatje dat bepaalde trillingen heeft. De trillingen zorgen ervoor dat de tandsteen los trilt. Na afloop van het verwijderen van de tandsteen kunnen je tanden gepolijst worden. Polijsten gebeurt met een borsteltje en polijstpasta. Het tandoppervlak wordt hiermee glad gemaakt en eventuele verkleuringen worden weggehaald. Het verwijderen van tandsteen voorkomt tandvleesproblemen.

Tandsteen voorkomen

Een goede mondhygiëne is erg belangrijk om tandplak te verwijderen, zodat er geen tandsteen ontstaat. Tandplak kun je immers zelf verwijderen en tandsteen niet. Er zijn verschillende tips die je helpen om tandsteen te voorkomen:

  • Twee minuten goed poetsen en de tandvleesrand meenemen
  • Poetsen met een elektrische tandenborstel
  • Een zachte tandenborstel gebruiken
  • Flossen met flosdraad of flossticks
  • Rageren en stoken
  • Twee keer per jaar de tandarts en/of mondhygiënist bezoeken

Tandplak is moeilijk om met het blote oog te zien. De mondhygiënist maakt gebruik van plakverklikkers, waardoor de tandplak zichtbaar wordt. Plakverklikkers kun je ook zelf kopen bij de drogist.