Te grote neusamandel

Wat is een te grote neusamandel?

Diep achter in de neus liggen de neusamandelen. De neusamandelen zijn een onderdeel van het afweersysteem van het lichaam. Dit systeem speelt een belangrijke rol bij de verdediging tegen en bestrijding van infecties. Neusamandelen geven eigenlijk nooit problemen, tenzij ze te groot worden.

Tijdens het derde levensjaar nemen de neusamandelen iets in grootte toe. Dit heeft te maken met de ontwikkeling van het afweersysteem. Rond het vijfde jaar krijgen zij hun normale omvang weer terug. Bij sommige kinderen blijven de amandelen groot. Dit levert problemen op.

Symptomen

Kinderen zijn bij een te grote neusamandel constant verkouden en hangerig. De neus en de luchtweg raken verstopt, het kind ademt door de mond, snurkt en de amandelen zijn extra gevoelig voor bacteriën. Een ontsteking kan zich uitbreiden naar het middenoor. Daarom is het verstandig bij bovenstaande klachten de huisarts om advies te vragen.

Behandeling

Een arts kan besluiten de amandelen te verwijderen (operatief) of te behandelen met geneesmiddelen. In sommige gevallen nemen de amandelen dan weer de normale vorm aan en verdwijnen de klachten.