Te veel cafeïne

Wat is cafeïne?

Cafeïne is een stof die in koffie, thee, cacao en bepaalde frisdranken zoals cola voorkomt. De stof heeft een licht stimulerende werking op het centrale zenuwstelsel, waardoor men zich energieker gaat voelen. Dit kan zich uiten in een snellere reactie, een beter concentratie vermogen, een scherpe waarneming, slapeloosheid en een beter humeur.

Hoeveel koppen koffie per dag?

Cafeïne in koffie werkt niet vochtafdrijvend. Een kop koffie bevat ongeveer 80 mg cafeïne en twee koppen zijn bij de meeste mensen al voldoende om het stimulerende effect teweeg te brengen. De gevoeligheid voor cafeïne is sterk individueel bepaald maar bij grote hoeveelheden zoals 7 koppen (560 mg) koffie per dag of meer kunnen rusteloosheid, slapeloosheid, trillingen of hoofdpijn ontstaan.

Ben ik verslaafd aan cafeïne?

Als regelmatig koffie wordt gedronken, raakt het centraal zenuwstelsel hier aan gewend. Toch heeft het zenuwstelsel niet steeds meer cafeïne nodig om eenzelfde effect te bewerkstelligen. Aan cafeïne kan men dan ook niet lichamelijk verslaafd raken. Wel is het zo dat als de koffieconsumptie plotseling stopt, het centraal zenuwstelsel zich moet aanpassen. Dit kan bij sommige personen die hier gevoelig voor zijn hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken die één tot enkele dagen kan aanhouden. Indien men de consumptie van cafeïne geleidelijk vermindert treedt geen hoofdpijn op.

Handig weetje: In een kop thee zit ongeveer eenderde van de hoeveelheid aan cafeïne ten opzichte van een kop koffie.