Tennisarm (Tenniselleboog)

Wat is een tennisarm?

Een tennisarm wordt ook wel tenniselleboog of epicondylitis lateralis genoemd. Een tennisarm is een niet-bacteriële ontsteking van een pees ter hoogte van de elleboog. Deze pees is verbonden met de handstrekspier. Deze spier gebruik je als je je elleboog strekt en als je hand buigt.

Oorzaken

Een tennisarm wordt meestal veroorzaakt door overbelasting. Er ontstaan dan kleine scheurtjes in de pezen rond de elleboog. De overbelasting kan ontstaan als je de hele tijd dezelfde beweging maakt met je pols, bijvoorbeeld bij schilderen of computerwerk met een muis of typen. Ook kan overbelasting ontstaan door een plotselinge grote belasting van de handstrekker, bijvoorbeeld door letsel.

Symptomen

Als je een tennisarm hebt, heb je waarschijnlijk pijn aan de buitenkant van je elleboog, vooral als je je elleboog strekt of je pols buigt. Deze pijn kan uitstralen naar je onderarm, pols en hand en heel soms ook naar je bovenarm en schouder. Verder kan het zijn dat je minder kracht in je arm hebt.

Diagnose

Een bekende test die de huisarts kan doen om de diagnose te bevestigen is met één hand op de aanhechting van de pees te drukken op je elleboog en vervolgens te vragen je hand richting handrug te bewegen in pols. Wanneer dit erge pijn doet, is dit vaak een goede diagnostische test.

Behandeling

Een tennisarm kan vanzelf overgaan als er geen overbelasting meer is, maar dit kan heel lang duren. Vaak wordt er geadviseerd om ijs op je elleboog te houden. Ook kun je ontstekingsremmers voorgeschreven krijgen van je arts om de ontsteking in je elleboog te verminderen. Waarschijnlijk word je ook doorverwezen naar een fysiotherapeut, die zal proberen je tennisarm te behandelen met behulp van massages, oefeningen en mobilisering. Je kunt ook een brace of spalk om je elleboog dragen om de klachten van je tennisarm te doen verminderen, maar over het algemeen wordt geadviseerd om je elleboog te blijven bewegen.

Er is wel een aantal behandelmogelijkheden, maar de effectiviteit hiervan is niet altijd even groot. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Corticosteroïden in je elleboog spuiten. Daarmee verminderen de klachten binnen een korte periode, maar na een tijd kun je weer last krijgen van je tennisarm.
  • Een shockwave-therapie. Met behulp van schokken of geluidsgolven wordt de ontsteking dan behandeld, maar of het echt werkt is niet bekend.
  • Alternatieve behandelvormen, zoals acupunctuur of massages. Maar ook hiervan is het effect nog niet wetenschappelijk onderbouwd.