Tibiafractuur (Scheenbeenfractuur)

Wat is een tibiafractuur?

Een fractuur of breuk van het scheenbeen (tibia) komt meestal door direct geweld bij vallen, springen, of een zijdelingse kracht bij een voet die 'vaststaat'. De breuk kan gepaard gaan met een verplaatsing van de verschillende botdelen. De breuk kan mogelijk een open breuk zijn, dan is de huid boven de breuk kapot. Dit kan de behandeling gecompliceerder maken. Een gevaar bij een breuk is dat de bloedvaten en zenuwbanen in de directe omgeving gevaar lopen. Beknelling, maar ook beschadiging van deze structuren kunnen complicaties veroorzaken.

Symptomen

De symptomen van een scheenbeenfractuur zijn: pijn, zwelling, vervorming, uitval van functie (je kunt je been niet meer gebruiken) of juist abnormale beweeglijkheid – dit laatste gaat dan vaak samen met pijn.

Behandeling

Een röntgenfoto moet altijd worden gemaakt. De breuken worden in de meeste gevallen behandeld met gips. Een open botbreuk, een breuk met veel botfragmenten, of een breuk met beschadiging aan bloedvaten dan wel zenuwen wordt meestal operatief behandeld.