Tinnitus (Oorsuizen)

Wat is tinnitus?

Bij oorsuizen of tinnitus heb je last van ruisende, piepende of fluitende geluiden. Het woord tinnitus is afgeleid van het Latijnse woord ‘tinnire’ dat rinkelen betekent. Bij tinnitus hoor je geluiden die van binnenin de oren of het hoofd komen. Iemand anders kan het geluid dus meestal niet horen. Het geluid is soms harder, zachter of helemaal weg doordat andere geluiden het oorsuizen overstemmen.

In ongeveer vijf procent van de gevallen is lichaamsgeluid (bijvoorbeeld bloedstromen) de oorzaak van oorsuizen, maar in de meeste gevallen is er geen geluidsbron die het suizen veroorzaakt. Tinnitus kan tijdelijk zijn (bijvoorbeeld bij verkoudheid), maar ook chronisch. Iedereen hoort weleens ruis, maar sommige mensen hebben er zoveel last van dat het hun dagelijks leven beïnvloedt.

Vaak is niet precies te achterhalen wat de oorzaak van oorsuizen is. Er zijn namelijk veel verschillende mogelijke oorzaken van tinnitus. De meest voorkomende oorzaak van oorsuizen is gehoorschade, bijvoorbeeld door langdurige en veelvuldige blootstelling aan harde geluiden. Ook (midden)oorontstekingen veroorzaken vaak tijdelijk oorsuizen, vooral bij jonge kinderen. Ook de volgende oorzaken van oorsuizen komen veel voor:

  • Bepaalde medicijnen, zoals aspirine of sommige antibiotica
  • Een oorsmeerprop
  • Verschillende andere aandoeningen, zoals de ziekte van Ménière, diabetes, MS of nierziekten
  • Hart- en vaatziekten, zoals te hoge bloeddruk, te lage bloeddruk of aderverkalking
  • Ruggenprik
  • Ouderdomsslechthorendheid
  • Goedaardige tumor van de gehoorzenuw

Hoge bloeddruk en oorsuizen

Soms is een hoge bloeddruk de oorzaak van oorsuizen. Je kunt hierbij een kloppend of suizend geluid horen op de maat van je hartslag. Dit is ook het geval wanneer oorsuizen wordt veroorzaakt door een vernauwd bloedvat bij de gehoorgang.

Stress en oorsuizen

Uit onderzoek is gebleken dat er een verband bestaat tussen stress en oorsuizen. Stress kan oorsuizen veroorzaken en verergeren. Daarbij kan oorsuizen juist weer voor stress zorgen, waardoor je in een neerwaartse spiraal terecht komt.

Verkoudheid en oorsuizen

Oorsuizen is een bekend fenomeen bij verkoudheid en griep. Het ontstaat doordat slijmvlies opzwelt, waardoor de buis van Eustachius niet goed meer functioneert. De buis van Eustachius verbindt het bovenste gedeelte van de keelholte en het middenoor. De druk in het middenoor daalt als deze buis niet goed meer functioneert, waardoor vocht kan opstapelen. Dit leidt vaak tot tijdelijk gehoorverlies en oorsuizen.

Het belangrijkste symptoom van oorsuizen is het constant ruisende, piepende of fluitende geluid dat je hoort. Als gevolg van dit geluid kun je ook last hebben van de volgende klachten:

  • Moeite met concentreren
  • Slapeloosheid en/of vermoeidheid
  • Angst
  • Gevoelens van wanhoop en boosheid
  • Neerslachtigheid
  • Snel geïrriteerd zijn

Als je last hebt van oorsuizen, kun je bij je huisarts vragen om een verwijzing naar de KNO-arts. Hij of zij onderzoekt of de tinnitus mogelijk een behandelbare oorzaak heeft. Helaas zijn er geen medicijnen die werken tegen oorsuizen. Bij chronische tinnitus is het daarom het belangrijkst dat je ermee leert leven. Spanning en vermoeidheid kunnen de klachten juist doen verergeren. Daarom helpen ontspanningsoefeningen soms. Ook zijn er verschillende therapieën die mogelijk helpen:

Lidocaïnetherapie

Lidocaïne verdooft het trommelvlies en de gehoorgang en neemt zo de tinnitus weg. De werking is echter kort (enkele minuten tot enkele dagen) en wordt vanwege de bijwerkingen alleen in noodsituatie gebruikt.

Muziektherapie

Bij muziektherapie krijg je muziek te horen waaruit bepaalde frequenties zijn verwijderd. Hierdoor neemt het volume van het oorsuizen af.

Tinnitus Retraining Therapie

Hierbij leer je om het oorsuizen naar de achtergrond te drukken, waardoor je er niet meer constant van bewust bent dat je geluiden hoort.

Er bestaan daarnaast verschillende apparaten die kunnen helpen om oorsuizen te verminderen:

  • Een hoortoestel
  • Een hoortoestel overstemt het oorsuizen door het omgevingsgeluid te versterken.
  • Een tinnitusmaskeerder
  • Hierbij wordt het hinderlijke geluid overstemd door een ander, minder storend geluid.
  • Een implantaat met elektroden

Dit implantaat wordt onder het hersenvlies geplaatst. Het geeft elektrische schokjes aan het overactieve deel van de hersenen dat vermoedelijk een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van oorsuizen. Hierdoor wordt de hyperactiviteit in de hersenen onderdrukt en vermindert de tinnitus.

Mogelijk spelen er als gevolg van oorsuizen psychische klachten op. Een psycholoog kan je leren om met het oorsuizen om te gaan.