Toeing in

Wat is toeing in?

“Toeing in” is een afwijkende stand van de benen. De tenen staan naar binnen gericht in plaats van naar voren. Deze voetaandoening wordt meestal ontdekt door de ouders van het kind, wanneer het gaat lopen. Toeing in, of “intoeing gang”, kan leiden tot vaker vallen.

Oorzaken

Toeing in wordt veroorzaakt door een afwijkende stand van de benen of voeten. Meestal wordt de standsafwijking veroorzaakt in de heupen. Bij deze kinderen staan de heuphalzen, meer dan bij anderen, naar voren gericht. Hierdoor kunnen deze kinderen hun benen verder naar binnen draaien dan normaal en minder ver naar buiten. Andere oorzaken zijn het naar binnen gedraaid zijn van de onderbenen of van de voeten.

De afwijkingen die toeing in veroorzaken, kunnen in de familie zitten en kunnen dus erfelijk zijn.

Symptomen

Toeing in wordt gekenmerkt door naar binnen staande voeten. Symptomen van toeing in zijn:

  • Vaker vallen
  • Onderbenen naar buiten gooien bij hardlopen
  • Moeite hebben met de beenbeweging bij de schoolslag zwemmen
  • Toeing in geeft doorgaans geen pijn en veroorzaakt geen slijtage van de botten

Behandeling

Vroeger werd toeing in, of intoeing gang, behandeld met corrigerende beugels, maar die worden tegenwoordig niet meer toegepast. Wanneer het probleem in de heupen zit, helpt dit namelijk niet. Alleen toeing in veroorzaakt door een gebogen voet, wordt soms behandeld met gipsen of speciale schoenen.

Meestal verhelpt het probleem zichzelf doordat de afwijkende stand in de groei geleidelijk aan vanzelf wordt gecorrigeerd. De stand van de benen van kinderen met toeing in normaliseert vanzelf voor het twaalfde levensjaar.

Als een kind met toeing in klaagt over pijn, zwelling van de gewrichten heeft of mank loopt, wordt het meestal doorgestuurd naar de orthopeed.