Tongontsteking (Glossitis)

Wat is een tongontsteking?

Bij een tongontsteking (glossitis) geeft de tong een brandend gevoel. De tongrug kan glad en pijnlijk zijn. De aandoening komt voor bij een vorm van bloedarmoede (pernicieuze anemie). Tongontsteking is soms een begeleidend verschijnsel bij een andere aandoening. Een ontsteking van de tong gaat bijvoorbeeld  vaak samen met een ontsteking in de mond (stomatitis). Een veel voorkomende oorzaak is het gebruik van antibiotica.

Een ontsteking van de tong (glossitis) is een tijdelijke aandoening aan de tong die meestal vrij snel geneest. Omdat de tong opzwelt, is slikken en praten soms moeilijk.

 

 

Een ontsteking aan je tong kan worden veroorzaakt door een wondje of zweer aan de tong. Dit kan komen door een slecht passend kunstgebit, een ruwe tand of kies of een hete drank. Ook tekorten aan vitaminen en/of mineralen kan een oorzaak van de aandoening zijn. Bijvoorbeeld vitamine B12-gebrek: de veroorzaker van een vorm van bloedarmoede (pernicieuze anemie). Daarnaast kan een tekort aan ijzer en foliumzuur ook bijdragen aan het ontstaan van ontsteking aan je tong. Tongontsteking kan ook een begeleidend verschijnsel zijn van roodvonk, toxische shock en infecties, zoals candida (candidiasis) of herpes simplex.

Soms kan een allergie ook voor een gezwollen tong zorgen. Hierbij gaat het om een allergie voor middelen als mondspoelingen, ademverfrissers, tandpasta of medicijnen. Risicofactoren voor het ontstaan van tongontsteking zijn overmatig drankgebruik en roken.

Bij een ontsteking van de tong krijg je last van een branderig gevoel aan de tong. Je tong kleurt rood en de tongrug kan glad en pijnlijk zijn. Daarnaast zwelt je tong op, waardoor spreken en slikken pijnlijk kan zijn. Je kunt ook barstjes in je tong krijgen.

Bij candida- of herpes simplex-infecties kan de tong wit beslaan. Bij candidiasis kunnen er pijnlijke, crème-witte verheven plekjes ontstaan. Een herpes simplex-infectie veroorzaakt gladde witte plekjes of blaasjes op je tong.

Raadpleeg je arts als je denkt last te hebben van een ontsteking aan je tong. Je arts kan vervolgens de achterliggende oorzaak van de tongontsteking achterhalen. Er kan een kweekje gemaakt worden om de infectie te identificeren. Ook kan er wat bloed afgenomen worden om te laten onderzoeken op een vitaminen- of mineralentekort.

Vervolgens kan de achterliggende oorzaak van de tongontsteking worden behandeld. Gaat het bijvoorbeeld om candidiasis, dan zal een schimmelbestrijdend middel worden voorgeschreven.

Er kunnen antibiotica worden voorgeschreven ter behandeling van een bacteriële tongontsteking.

Bij een ontsteking van de tong is het van belang elke dag zoveel mogelijk bacteriën uit je mond te verwijderen. Dit kan door elke dag je tanden goed te poetsen en flossen. Maak ook je tong goed schoon door deze te poetsen of met een tongschraper te behandelen. Hiernaast kun je bij een ontsteking je mond spoelen met een antiseptisch mondspoelmiddel. Dit mondspoelmiddel moet een werkzaam antibacterieel bestanddeel bevatten, zoals chloorhexidine, triclosan of alcohol. Je kunt je mond ook spoelen met 20 ml zoutoplossing. Dit moet minimaal vier keer per dag voor ongeveer 20 seconden. Ook helpt het om te stoppen met roken of alcohol drinken en zure of sterk gekruide etenswaren te vermijden.