Trechterborst (Pectus excavatum)

Wat is een trechterborst?

Een trechterborst is een aangeboren vervorming van de borstkas. Bij mensen met een trechterborst is het borstbeen naar binnen vergroeid, waardoor midden in de borstkas een deuk zit. Deze deuk kan heel minimaal zijn of enkele centimeters diep. Bij een ernstige vorm zitten er slechts enkele centimeters tussen het borstbeen en de ruggengraat, waardoor de inhoud van de borstkas ernstig verkleind is.

De deuk heeft de vorm van een trechter, vandaar de naam trechterborst. Een trechterborst is de meest voorkomende vorm van aangeboren vervormingen van de borstkas, gevolgd door de kippenborst. Bij een kippenborst steekt het borstbeen juist te veel vooruit. Een trechterborst komt meer voor bij mannen dan bij vrouwen.

 

 

Hoe een trechterborst precies ontstaat is niet helemaal duidelijk. Wel is bekend dat erfelijkheid een rol speelt bij het krijgen van een trechterborst. Waarschijnlijk heeft het te maken met verstoorde groei van het bot tussen de ribben en het borstbeen. Een borstkasvervorming is dan ook vaak te zien bij mensen met een bindweefselafwijking, zoals het Marfan-syndroom. Iemand met een trechterborst heeft vaak last van andere aandoeningen. Deze kunnen een oorzaak zijn van de borstkasafwijking of veroorzaakt zijn door eenzelfde achterliggende oorzaak. De meest voorkomende zijn:

  • Het Marfan-syndroom (of andere bindweefselafwijking)
  • Scoliose
  • Een middenrifhernia
  • Aangeboren hart(klep)aandoeningen

Vaak hebben mensen met een milde vorm van een trechterborst geen tot weinig symptomen. Bij een hevigere vervorming van de borstkas hebben mensen meer last van de gevolgen. Doordat de borstkas kleiner of anders van vorm is dan normaal, ontstaat er druk op de organen in de borstkas: het hart en de longen. De meest voorkomende klachten zijn:

  • Kortademigheid
  • Vermoeidheid
  • Pijn op de borst
  • Slechte houding (en daaropvolgende klachten)
  • Longemfyseem
  • Luchtweginfecties, zoals longontsteking
  • Astma

Ook ervaren mensen met een trechterborst soms psychische klachten vanwege hun afwijkende uiterlijk. Vrouwen met een trechterborst kunnen hier bijvoorbeeld last van krijgen, omdat hun borsten door de borstkasvervorming naar binnen wijzen. Psychische klachten komen veel voor tijdens de puberteit, waarin veel jongeren sowieso wat onzekerder worden over hun uiterlijk. De trechterborst raakt tijdens de puberteit namelijk vaak beter zichtbaar na een groeispurt of borstgroei.

Pectus excavatum operatie

Operatie is de enige mogelijke behandeling van een trechterborst (pectus excavatum). Meestal wordt een operatie alleen uitgevoerd wanneer je erg veel last hebt van de gevolgen van de borstkasvervorming. Bij de operatie corrigeert de cardiothoracaal chirurg de stand van het borstbeen en de ribben. Voorafgaand aan de operatie worden verschillende onderzoeken gedaan om de borstkas en organen daarin goed in beeld te brengen. De onderzoeken bestaan onder andere uit het maken van een CT-scan, MRI-scan, ECG en röntgenfoto’s.

Er zijn twee verschillende operatietechnieken mogelijk. De eerste is de Ravitch-methode, waarbij het borstbeen wordt losgemaakt van de ribben, en vervolgens naar de juiste plek kan worden verplaatst. Dit is een ingrijpende ingreep die een groot litteken midden op de borst achterlaat.

De andere operatietechniek is de Nuss bar-methode. Bij de Nuss bar-operatie wordt er een metalen stang ingebracht in de borstkas, die de borstkas van binnenuit in de juiste vorm duwt. De stang wordt ingebracht via de zijkant van de borstkas, waardoor je er veel kleinere littekens aan overhoudt. Na drie jaar wordt de stang weer verwijderd. Je borstkas moet dan zelfstandig in staat zijn om de juiste vorm te behouden.