Trichomonas

Wat is trichomonas?

Trichomonas is een seksueel overdraagbare aandoening (SOA) en wordt soms ook trichomoniasis genoemd. Trichomonas is een parasiet die voornamelijk leeft in de slijmvliezen van de vagina. Ook kan trichomonas in de plasbuis zitten, zowel bij vrouwen als bij mannen. Wereldwijd is deze aandoening de meest voorkomende SOA die niet door een virus wordt veroorzaakt.

Oorzaken

Trichomonas wordt veroorzaakt door een infectie met de trichomonas-parasiet. Deze parasiet wordt overgedragen door onbeschermd seksueel contact. Je kunt een infectie met trichomonas voorkomen door veilig te vrijen.

Symptomen

Trichomonas geeft vaker klachten bij vrouwen dan bij mannen. Enkele verschijnselen van een trichomonas infectie bij vrouwen zijn:

  • Een geelgroene, vies ruikende (typische vislucht) afscheiding (witte vloed)
  • Pijn bij het plassen
  • Ontsteking van de vagina en schaamlippen (rood, gezwollen)

 Bij mannen zijn de klachten meestal:

  • Ontsteking van de plasbuis
  • Pijn bij het plassen
  • Soms een klein beetje afscheiding

Een trichomonas infectie heeft vrijwel nooit ernstige complicaties. Wel kan de infectie ervoor zorgen dat andere SOA’s zoals HIV (de veroorzaker van AIDS) gemakkelijker overgedragen worden. Trichomonas kan bij zwangere vrouwen wel leiden tot vroeggeboorte.

Behandeling

De diagnose trichomonas wordt gesteld door een beetje afscheiding onder de microscoop te bekijken. Trichomonas is heel eenvoudig te behandelen met antibiotica. Je krijgt tabletten die je eenmalig moet slikken. Je mag geen alcohol drinken bij deze medicijnen.

Omdat trichomonas een besmettelijke ziekte is, is het belangrijk dat je je seksuele partner(s) op de hoogte stelt dat je trichomonas hebt. Zij moeten ook behandeld worden, zelfs als ze geen klachten hebben. Ook is het verstandig om jezelf te laten testen op andere SOA’s omdat trichomonas vaak samen met andere SOA’s gevonden wordt.