Trillend ooglid (Spastisch ooglid, faciale myokymie)

Wat is een trillend ooglid?

Veel mensen hebben wel eens last van een trillend ooglid. Als spieren rondom en in het ooglid zich heel snel achter elkaar aanspannen en ontspannen (spierspasmes) krijg je een trillend ooglid. Dit brengt vaak een irritant gevoel met zich mee. Meestal is een trillend ooglid onschuldig en is er niets mis. Het trillen houdt normaal gesproken een paar seconden tot minuten aan, maar er zijn ook mensen die dagenlang last blijven houden. Bij hen is er sprake van een chronisch trillend ooglid.

Oorzaken

Over het algemeen wordt een trillend ooglid veroorzaakt door vermoeidheid, stress of een combinatie daarvan. Verder zijn droge ogen een oorzaak van trilling in het ooglid. Vermoeidheid en verdroging van de ogen kan bijvoorbeeld optreden na lang tv kijken, achter de computer zitten of lezen.

Het trillen van het ooglid kan ook worden veroorzaakt door te veel cafeïne en/of alcohol. Een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen, zoals magnesium en vitamine B12, kan ook leiden tot een trillend ooglid. Daarnaast zijn mensen met een allergie gevoeliger voor een trillend ooglid. Volgens sommige studies heeft de aanmaak van histamine – de stof die vrijkomt bij een allergische reactie – invloed op het trillen van je ooglid.

Zeer zelden kan een trillend ooglid voorkomen bij andere aandoeningen, zoals multipele sclerose. Bij die andere aandoeningen komen echter vaak ook andere symptomen voor.

Symptomen

Je herkent een trillend ooglid aan de herhaalde spiertrekkingen bij het oog. Het wordt meestal niet als pijnlijk ervaren, meer als een irritant gevoel bij het oog.

Behandeling

Meestal gaat een trillend ooglid vanzelf over binnen enkele minuten. Wanneer je langere tijd of regelmatig last hebt van spiertrekkingen bij het oog, kun je een aantal maatregelen nemen.

Zorg voor voldoende ontspanning

Om vermoeidheid van de ogen te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende ontspant en rust neemt. Als je bijvoorbeeld de hele dag moet lezen of achter de computer zit, las dan om het uur een korte pauze in om je ogen even rust te geven. Je kunt ook de 20-20-20 regel uitproberen door elke twintig minuten voor twintig seconden naar iets anders dan een beeldscherm te kijken. Dit moet zich dan op twintig centimeter afstand van je ogen bevinden. Het kan ook helpen je ogen regelmatig zachtjes te masseren. Ook stress is een oorzaak voor trillende oogleden. Wanneer je stress ervaart is het belangrijk de bron hiervan te achterhalen en eraan te werken.

Let op je voedingspatroon

Om ervoor te zorgen dat je voldoende magnesium en vitamine B12 binnen krijgt kun je aanpassingen maken in je voedingspatroon. Lees meer over magnesium en vitamine B12. Ook kun je letten op de hoeveelheid alcohol en cafeïne die je tot je neemt.

Als het trillen van je ooglid blijft aanhouden kun je naar de huisarts of oogarts gaan. Zij kunnen in ernstige gevallen een behandeling met botuline-toxine (botox) aanraden, zodat de ooglidspieren ontspannen.