Uitblijvende eisprong

Wat is een uitblijvende eisprong?

Bij gezonde vrouwen komt in de vruchtbare levensperiode maandelijks een eitje vrij uit het ovarium (eierstok); de zogenaamde eisprong. Dit eitje blijft een paar dagen leven, waarin het bevrucht kan worden. Het slijmvlies van de baarmoeder maakt zich klaar voor innesteling na bevruchting. Als bevruchting uitblijft, wordt na bepaalde tijd de afgestorven eicel met het gevormde baarmoederslijmvlies uitgescheiden tijdens de menstruatie.

Oorzaken

Rond het vijftigste levensjaar treedt de laatste eisprong op. Deze periode heet de overgang (menopauze). Na deze periode blijft de eisprong uit. Tijdens een zwangerschap stopt de eisprong. Enige tijd na de bevalling komt het gehele proces weer op gang.

Soms blijft tijdens de vruchtbare periode een eisprong uit. Meestal ligt hieraan een bepaalde (hormonale) stoornis ten grondslag. Bij afwijkingen in de hormoonhuishouding (op verschillende plaatsen in het lichaam), langdurig zware lichamelijke en geestelijke spanningen, ernstig ondergewicht of afwijkingen van de eierstokken kan een eisprong uitblijven. Vaak is de menstruatie verstoord of geheel afwezig. Een zwangerschap is in een dergelijke situatie natuurlijk niet mogelijk.

Raadpleeg bij klachten een arts.