Uitwendige oorontsteking

Wat is een uitwendige oorontsteking?

In het kort:

  • Bij een uitwendige oorontsteking is de gehoorgang ontstoken.
  • Meestal wordt het veroorzaakt door een bacterie of schimmel.
  • Bekende symptomen zijn onder andere oorsuizen, afscheiding uit het oor en tijdelijk slecht horen.
  • De behandeling bestaat uit pijnstilling, oordruppels, oorzalf en in het ergste geval antibiotica.

Over een uitwendige oorontsteking

Bij een uitwendige oorontsteking (otitis externa) is de gehoorgang (het buitenoor) ontstoken. Deze ontsteking komt vaker voor bij volwassenen dan bij kinderen. Kinderen hebben vaak last van een middenoorontsteking. Je leest hier mee over het oor.

Oorzaken

Er zijn twee soorten uitwendige oorontstekingen, een natte en droge otitis externa. Hoewel beide soorten door een schimmel of bacterie veroorzaakt kunnen worden, kan er bij de droge variant ook eczeem of allergische reactie aan ten grondslag liggen.

Natte otitis externa

Deze variant komt veruit het meeste voor. De huid van de gehoorgang is dan nat, gezwollen en rood. Een natte otitis externe ontstaat vaak door vocht in de uitwendige gehoorgang. Door de blootstelling aan bijvoorbeeld zwemwater, verandert de zuurgraad van de huid van de gehoorgang. Hierin kunnen bacteriën en schimmels zich gemakkelijk ontwikkelen. Ook oorpeuteren of wattenstaafjes gebruiken maakt de huid vatbaarder voor infecties. Dit doordat je de huid beschadigt. Deze variant van uitwendige oorontsteking wordt ook wel 'zwemmers oor' genoemd.

Droge otitis externa

Bij een droge otitis externa is de huid van de gehoorgang droog en schilferig.

Symptomen

Een ontsteking van het uitwendige oor kan zeer pijnlijk zijn. Het eerste verschijnsel is meestal een irritatie van het oor gevolgd door oorpijn. Vaak gaat dit gepaard met jeuk. Hiernaast kun je last hebben van de volgende symptomen:

  • Afscheiding uit het oor
  • Tijdelijke slechthorendheid
  • Oorsuizen
  • Zwellingen van de gehoorgang
  • Opgezette lymfeklieren onder het oor

Soms kun je ook lastkrijgen van de volgende bijverschijnselen:

  • Braken
  • Diarree
  • Hoge koorts

Infecties van de uitwendige gehoorgang komen veel voor, vooral bij jongeren. Uitwendige oorontsteking kan zich uitbreiden naar het binnenoor. Het is dus verstandig op tijd een arts te raadplegen.

Als iemand ernstig ziek is en oud (bijvoorbeeld diabetes heeft) en last heeft van aanhoudende koorts, algemeen ziek zijn, dan dient direct een huisarts te worden geraadpleegd. Soms moet zelfs worden doorverwezen.

Behandeling

Je kunt pijnstilling nemen tegen oorpijn. Het is daarnaast belangrijk dat je geen wattenstaafjes gebruikt of in de oren peutert, ook al komt er oorsmeer uit. Het is ook belangrijk om tijdens het douchen vocht in de oren te voorkomen, dit zorgt dat de bacteriën kunnen blijven groeien.

Een uitwendige oorontsteking wordt vaak behandeld met oordruppels of zalf. Voor ernstige infectie kan antibiotica voorgeschreven worden. Bij het behandelen van de ontsteking, moet het oor eerst zorgvuldig worden gereinigd en daarna goed drogen. Als er veel afscheiding in het oor zit, kan de arts dit uitspuiten.