Urethritis (Plasbuisontsteking)

Wat is een plasbuisontsteking?

De urinebuis, ook wel plasbuis of urethra genoemd, brengt urine van de blaas naar buiten. De binnenkant van de urinebuis is bekleed met een slijmvlieslaagje. Wanneer dit laagje ontstoken raakt, spreek je van een urinebuisontsteking of plasbuisontsteking (urethritis).

Oorzaken

Urinebuisontsteking kan worden veroorzaakt door verschillende soorten bacteriën en schimmels. Bepaalde chemische stoffen zoals ontsmettingsmiddelen en sommige zaaddodende middelen kunnen urethritis veroorzaken. Bij vrouwen kan plasbuisontsteking soms veroorzaakt worden door een onbehandelde blaasontsteking. Bij mannen is plasbuisontsteking vaak een symptoom van de geslachtsziekten gonorroe of chlamydia.

Urinebuisontsteking kan ook ontstaan door beschadiging van de urinebuis, bijvoorbeeld door een katheter. In sommige gevallen is het een symptoom van de ziekte van Reiter. Urethritis non-specifica (UNS) is een mildere vorm die lijkt op urinebuisontsteking, maar die minder klachten met zich meebrengt.

Symptomen

De klachten van een plasbuisontsteking lijken op die van een blaasontsteking en (tot zekere mate) op die van een nierbekkenontsteking. Urinebuisontsteking geeft je namelijk een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen. De pijn kan zo heftig zijn dat plassen niet lukt. Je urine kan bloed en soms ook gele pus bevatten. Bij vrouwen kan etterige afscheiding voorkomen. De infectie kan littekenvorming veroorzaken. Daardoor kan een deel van je urinebuis vernauwen, wat plassen bemoeilijkt.

Behandeling

Bij een urinebuis- of plasbuisontsteking is het raadzaam een arts te raadplegen. Deze zal een urine-onderzoek uitvoeren. Meestal is een ontsteking van de plasbuis onschuldig en goed te behandelen met antibiotica.

Wanneer de ontsteking veroorzaakt is door een geslachtsziekte, is het belangrijk dat je sekspartner(s) zich ook zo spoedig mogelijk laten onderzoeken. Als een geslachtsziekte niet tijdig opgemerkt wordt, kan dit leiden tot onvruchtbaarheid.