Vaginale droogheid

Wat is vaginale droogheid?

Bij vaginale droogheid is de normale bekleding van de vagina in dikte afgenomen. De normale bevochtiging van de vagina is verminderd waardoor een 'droog' milieu ontstaat. Vaginale droogheid wordt ook wel vaginale atrofie genoemd. Atrofie is een afname van weefsel.

 

Vaginale droogheid een veel voorkomend verschijnsel na de overgang. Ongeveer één op de drie vrouwen krijgt hiermee te maken.

Oorzaken

Vaginale droogheid komt vooral voor bij vrouwen na de overgang en bij vrouwen die zwanger zijn. Een droge vagina wordt veroorzaakt doordat de productie van het vrouwelijk hormoon oestrogeen afneemt. Door de verandering in geslachtshormonen treedt atrofie (verkleining) van het slijmvlies van de vagina op. Deze wordt daardoor droger en stugger en er wordt minder vocht aangemaakt in de vagina.

Hiernaast kan vaginale droogheid worden veroorzaakt door stress of spanning. Medicijngebruik kan ook de natuurlijke vochtafscheiding van de vagina beïnvloeden. Hierbij kun je denken aan de anticonceptiepil, antidepressiva en antihistaminica, maar ook aan medische behandelingen zoals chemotherapie.

Symptomen

De klachten die ontstaan ten gevolge van vaginale droogheid zijn per vrouw verschillend. Sommige vrouwen hebben geen tot weinig klachten, anderen ervaren dagelijks klachten, zoals:

  • Pijn bij het vrijen of bij het inbrengen van een tampon. Ook bij de man kan de vaginale droogheid pijn bij de seks veroorzaken. De ingang van de vagina kan ook wat nauwer worden, waardoor penetreren lastiger wordt.
  • Irritatie van het vaginale weefsel. Waardoor je vatbaarder wordt voor vaginale infecties. Goede hygiëne is daarom erg belangrijk.
  • Atrofie van de schaamlippen. Hierbij krimpen de schaamlippen en het onderhuids vetweefsel verdwijnt. Met als gevolg dat de schaamlippen slapper worden.

Behandeling

Veel vrouwen hebben na de overgang last van vaginale droogheid, maar de meesten gaan er niet mee naar de dokter. Bij hevige klachten kan vaginale droogheid behandeld worden met hormoonpreparaten. Deze medicijnen bevatten oestrogeenhormonen en zijn verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals in tabletten, crèmes, vaginale zetpillen en pleisters. Hierdoor nemen vaak niet alleen de klachten van vaginale droogheid af, maar ook andere overgangsverschijnselen.

Wat kun je zelf doen?

Er zijn verschillende dingen die je zelf kunt ondernemen tegen een droge vagina. Je kunt tijdens de geslachtsgemeenschap een glijmiddel of een bevochtigingsgel gebruiken om pijn tijdens het vrijen te voorkomen. Een bevochtigingsgel heeft daarbij de voorkeur, omdat het de vaginale conditie optimaliseert zonder daarbij je vaginale flora aan te tasten.

Een goede bevochtigingsgel maakt seksueel contact en penetratie niet alleen een stuk prettiger en gemakkelijker, het stimuleert ook de natuurlijke vochtigheid van de vagina. Dit komt omdat bevochtigingsgel speciaal voor de intieme delen van de vrouw ontwikkeld is.

Irritatie en branderigheid kunnen worden voorkomen door geen zeep te gebruiken en alleen katoenen ondergoed te dragen.