Vergiftiging met rattengif

Wat is vergiftiging door rattengif?

Als een mens per ongeluk rattengif binnenkrijgt, kan dit gevaarlijk zijn. Rattengif is een stof die bedoeld is om ratten te doden. Tegenwoordig zijn de meeste rattengiffen zo ontworpen, dat ze alleen gevaarlijk zijn voor ratten. Rattengif dat veel gebruikt wordt en niet schadelijk is, bestaat bijvoorbeeld uit antistollingsmiddelen. Hierdoor kan het bloed van de rat niet meer goed stollen waarna hij overlijdt aan interne bloedingen. Omdat de dosis in het rattengif zo laag is, zal een mens en ook een klein kind hier meestal geen last van hebben.

 

 

 

 

Een voorbeeld van een rattengif dat wel schadelijk kan zijn, is strychnine. Dit is een stof die werkt op het ruggenmerg van de rat, waar het zorgt dat signalen niet goed van de hersenen naar de spieren kunnen komen. Hierdoor overlijdt de rat als zijn ademhaling niet meer werkt. Deze stof kan gevaarlijk zijn voor mensen en zeker ook voor kleine kinderen.

De oorzaak van een vergiftiging met rattengif is uiteraard de inname hiervan. Met name kleine kinderen die nog alles in hun mond stoppen zouden rattengif in kunnen nemen wanneer ze dit per ongeluk tegenkomen.

De symptomen die je kan krijgen als je rattengif per ongeluk in hebt genomen, zijn afhankelijk van het soort rattengif. Rattengif dat op de antistolling werkt zal geen klachten geven, tenzij je heel veel hebt binnengekregen. In dat geval kun je de volgende klachten krijgen:

  • Kleine bloedingen in je vingers of tenen
  • Neusbloedingen
  • Bloed ophoesten
  • Misselijkheid
  • Overgeven

De klachten bij het rattengif strychnine treden op bij lagere doses. Dit is een gevaarlijkere situatie met ernstige symptomen:

  • Spierkrampen over je hele lichaam
  • Misselijkheid
  • Braken
  • Bewustzijnsverlies
  • Pijn
  • Problemen met je ademhaling
  • Epileptische aanvallen
  • Donkere urine
  • Onrust en angst

Je hoeft niet behandeld te worden als je rattengif hebt ingenomen dat werkt op de bloedstolling. Wel is het verstandig altijd goed te controleren of het rattengif inderdaad uit antistollingsmiddelen bestaat en niet (deels) uit iets anders. Als je twijfelt of toch klachten hebt die mogelijk komen door het innemen van rattengif, neem dan altijd contact op met je huisarts. Deze kan je medicijnen geven die de antistollingsmiddelen tegen gaan.

Behandeling vergiftiging met strychnine

Wat betreft strychnine is het een ander verhaal. Omdat dit wel een gevaarlijk gif is, moet je zo snel mogelijk contact opnemen met je huisarts. Neem altijd het rattengif mee. De huisarts zal je direct doorsturen naar het ziekenhuis waar je wordt opgenomen. Omdat er geen antigif is tegen strychnine, kun je alleen geholpen worden met bestrijding van je klachten. Er kan wel geprobeerd worden het gif snel uit je lichaam te krijgen. Dit kan als je snel in het ziekenhuis bent met een maagspoeling en anders door je bloed te zuiveren. Bij een maagspoeling wordt er een slang via je neus in je maag gebracht. Hierna wordt vloeistof ingespoten in je maag, waarna deze weer opgezogen wordt door hetzelfde slangetje. Het bloed zuiveren gebeurt met een machine. Hiervoor wordt je via infusen aangesloten op de machine. Na ofwel de maagspoeling of het zuiveren van je bloed worden je klachten bestreden; tegen de pijn kan je pijnstillers krijgen, voor de epileptische aanvallen krijg je anti-epilepsiemedicatie. De artsen zullen je bovendien helpen met je ademhaling als je hier problemen mee krijgt. Hiervoor kan het nodig zijn om een slang in je keel te brengen om je te helpen ademen.

Snel handelen!

De eerste 24 uur zijn het gevaarlijkst na het innemen van strychnine. Als je deze goed doorkomt, zul je waarschijnlijk geheel genezen.