Verlaagd bewustzijn (Bewusteloosheid)

Een verlaagd bewustzijn kan een verschijnsel zijn bij een (ernstige) aandoening van de hersenen. Voorbeelden zijn epilepsie, hoogteziekte en meningitis (hersenvliesontsteking). Zie de aandoeningen voor meer informatie hierover.

EHBO bij een verlaagd bewustzijn

Als iemand volledig buiten kennis is, roep dan direct hulp in. Als het slachtoffer niet antwoordt op luid en duidelijk aanspreken, de ogen niet opent als u dat vraagt en niet reageert op aanraken of een lichte pijnprikkel zoals knijpen in de handrug of oorlel, dan weet u dat er een duidelijke bewusteloosheid is.

Geef zo mogelijk alvast eerste hulp. Leg het slachtoffer schuin op zijn zij en voorover (de stabiele zijligging), maak knellende kledingstukken los, breng het hoofd wat achterover zodat de luchtweg vrij is. Als de ademhaling belemmerd is, probeer dan te kijken of er iets in de weg zit in mond of keel en probeer dat weg te halen.

 Bij onderkoeling warm toedekken. Als er hersenschade is door een val op het hoofd bijvoorbeeld, kan er ook een schedelfractuur zijn. Daar kunt u verder niets aan doen; wel als er een wond is een snelverband aanleggen.

Het slachtoffer kan een ziekte hebben zoals epilepsie en daardoor het bewustzijn verloren hebben. Ga na of hij/zij een bandje of penning draagt met gegevens daarover en over medicijngebruik. Probeer naam en adres te achterhalen.

Met deze eenvoudige maatregelen helpt u alvast de arts en/of het ambulance personeel als die komen.