Verminderde slaapbehoefte

Wat is verminderde slaapbehoefte?

Als je slaapt rusten lichaam en geest uit, waardoor nieuwe energie ontstaat om een actief leven te leiden. Er zijn grote variaties in de behoefte aan slaap tussen verschillende mensen. Sommige mensen hebben aan zes uur slaap per nacht voldoende, terwijl anderen na een nacht van negen uur slaap overdag nog moe zijn.

Oorzaken

De (normale) behoefte aan slaap kan verminderd zijn door verschillende factoren. Een onregelmatig leefpatroon, activerende en stimulerende middelen (koffie, thee, alcohol, cocaïne), piekeren, depressiviteit en een ongunstige slaapomgeving hebben invloed op de slaap. Door al deze factoren kan de behoefte aan slaap of het slaapgevoel afnemen. Dit hoeft geen invloed te hebben op een goed functioneren overdag, maar meestal lijdt dit er wel onder.

Behandeling

Je kunt zelf proberen er iets aan te doen door bovengenoemde factoren te vermijden. Dus neem geen opwekkende middelen zoals koffie, alcohol of drugs voor het slapen gaan, probeer regelmatig te leven en zorg voor een rustige slaapomgeving. Als dat niet (voldoende) helpt zijn kalmerende of rustgevende middelen en eventueel de hulp van een arts misschien een oplossing.

De behandeling bestaat grotendeels uit praktische slaapadviezen, uitleg en geruststelling, psychologische begeleiding door de aan het team verbonden klinisch psycholoog. Soms helpt kort gebruik van slaapmiddelen, of antidepressiva.