Verschoven knieschijf

Wat is een verschoven knieschijf?

Als de knieschijf verschoven is spreken we ook wel van een knieschijfdislocatie of patella luxatie. Als de botten van een gewricht van hun normale positie verschuiven, wordt dit een dislocatie of luxatie (ontwrichting) genoemd. Een verschuiving van de knieschijf (patella) gebeurt in boven- of zijwaartse richting.

Oorzaken

Een verschuiving van je knieschijf treedt vaak op wanneer je een activiteit doet waarbij je knieën gebogen zijn. Hierbij hoeft geen sprake te zijn van zware inspanning. Wanneer je tijdens het wandelen of hardlopen abrupt van richting verandert, kun je je knieën te zwaar belasten en een knieschijfdislocatie oplopen.

Wanneer je vaak terugkerende dislocaties hebt, kan dit het gevolg zijn van te grote elasticiteit van de bindweefselbanden rondom je knie. Het kan ook veroorzaakt worden door gewrichtsafwijkingen of verkeerde aanhechting van de pees aan het bot. Daarnaast kan het Ehlers Danlos syndroom ook de oorzaak zijn. Dit is een erfelijke aandoening waarbij de bindweefsels ongewoon rekbaar zijn.

Symptomen

Bij een verschoven knieschijf schiet je knieschijf uit zijn normale positie. Vaak zie of voel je dat je knieschijf naar een andere plaats is verschoven. Je knie is pijnlijk en zwelt op. Je kunt je been niet meer strekken of lopen.

Behandeling

De behandeling van een verschoven knieschijf verschilt. In sommige gevallen schiet de knieschijf vanzelf weer terug in zijn normale positie. Soms moet de knieschijf met de hand worden teruggeplaatst. Om de pijn te verlichten en ontstekingen tegen te gaan krijg je ontstekingsremmende middelen. Vaak wordt de knie hierna vastgezet met een brace of gipsverband. Na een paar dagen tot weken kun je voorzichtig beginnen met oefeningen. Fysiotherapie kan helpen om de beweeglijkheid van het gewricht nadat je knieschijf is verschoven weer op te bouwen en je spieren te versterken.

Wanneer je last krijgt van terugkerende verschuivingen van je knieschijf, kan een kijkoperatie worden uitgevoerd. Hierbij wordt naar de achterliggende oorzaak van de verschuivingen gezocht. Eventueel kunnen de knieschijf en/of de banden en pezen vastgezet worden.