Verziend (hypermetropie)

Wat is verziendheid?

Verziendheid, ook wel hypermetropie genoemd, is een afwijking in het lensgedeelte van het oog. Alles om je heen kaatst lichtstralen terug naar je ogen. Deze lichtstralen moeten precies op het netvlies geprojecteerd worden om scherp te kunnen zien. Als je verziend bent, komen de lichtstralen niet samen op het netvlies, maar net erachter. Dit zorgt voor een wazig beeld.

Jonge mensen kunnen geringe verziendheid compenseren door de lens aan te spannen. De lens wordt hierdoor boller, waardoor licht toch op het netvlies valt en je scherp ziet. Dit proces heet accommoderen.

Het tegenovergestelde van verziendheid is bijziendheid. Bij deze afwijking heb je moeite met veraf zien doordat lichtstraten juist voor het netvlies samenkomen.

Oorzaken

Er zijn twee afwijkingen bekend als oorzaak van verziendheid:

  • Het hoornvlies of de lens is abnormaal gevormd
  • De afstand tussen het hoornvlies en het netvlies is te klein

Bij beide afwijkingen komen lichtstralen die het oog binnenvallen samen achter het netvlies in plaats van op het netvlies. Het is nog niet bekend hoe de afwijkingen precies ontstaan, maar vermoedelijk speelt erfelijkheid een rol.

Ben ik verziend?

Verziendheid kent verschillende symptomen. Jonge mensen die verziend zijn krijgen meestal klachten zoals vermoeidheid, hoofdpijn en soms ook scheelzien. Het accommoderen ter compensatie van de verziendheid is voor de ogen namelijk erg vermoeiend.

Op oudere leeftijd wordt accommoderen steeds lastiger. Dit is vooral te merken aan vermindering van de gezichtsscherpte. Je kunt hierbij denken aan minder goed kunnen lezen, schrijven of het uitvoeren van andere precisietaken dichtbij.

Diagnose

Een optometrist of oogarts kan verziendheid vaststellen. Deze meet met een oogtest of je verziend bent en welke bril- of contactlenzensterkte je nodig hebt. Bij kinderen of jongvolwassenen worden vaak speciale oogdruppels (cyclopentolaat) gebruikt om de accommodatie tijdelijk stil te leggen.

Heb je het vermoeden dat je verziend bent, dan kun je het beste een afspraak maken met een oogarts voor een professionele oogtest.

Behandeling

Met een bril of contactlenzen kun je verziendheid bijstellen. Deze hebben een plus (+) sterkte. Ook is het mogelijk om het zicht te verbeteren door middel van een laserbehandeling of operatie aan het oog, waarbij kunstlenzen worden geïmplanteerd. Dit gebeurt over het algemeen alleen bij sterke verziendheid.